Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών οι ευρωεκλογές

th-deyterh-kyriakh-twn-dhmotikwn-eklogwn-oi-eyrwekloges

Την απόφαση της κυβέρνησης να συμπέσει ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να προτιμά να προηγηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών, όπου και εκτιμάται ότι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι θα καταγράψουν θετικές επιδόσεις, πριν η χώρα οδηγηθεί στο κρας τεστ των ευρωεκλογών.
Η κυβερνητική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προτιμούσε να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να καταγράψει το καλύτερο για το κόμμα αποτέλεσμα.
Τα επιτελεία της Συγγρού και της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, θεωρούν ότι λόγω και της ένδειας ισχυρών υποψηφιοτήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, θα μπορέσουν να εξισσοροπήσουν τις εντυπώσεις.
Πολλώ δε μάλλον, να επηρεάσουν το κλίμα της ευρωκάλπης εφόσον οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυριαρχήσουν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών που θα προηγηθεί.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μιχελάκης επιβεβαίωσε ότι παραπέμπεται στις... ελληνικές καλένδες το σχέδιο για αλλαγή στο νόμο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για δημάρχους - δημοτικούς συμβούλους και όριο εκλογής το 42%.
Αιτία είναι οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που επιθυμούσε ευρύτερες αλλαγές που θα περιλαμβάνουν και τη νομοθεσία των εθνικών εκλογών (μπόνους 50 εδρών) κι αυτό παρά τη ρητή θέση υπέρ του νέου νόμου που είχε διατυπώσει ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του κόμματος Λεωνίδας Γρηγοράκος.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου