Επι ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης και η Αντιτρομοκρατική έπειτα από την «εξαφάνιση» του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο Α.Τ. Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική στο πλαίσιο καθημερινής υποχρεωτικής παρουσίας για την εννιαήμερη άδεια που έλαβε από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπως δικαιούται.
Οι αστυνομικές δυνάμεις «χτενίζουν» την Χαλκιδική χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία αν και η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζε ορισμένες από τις διαδρομές του και το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούταν στην περιοχή ο Ξηρός. Ο πατέρας του Χριστόδουλου Ξηρού, πατήρ Τριαντάφυλλος, δήλωσε σύμφωνα με thestival ότι ο γιος του άφησε στο σπίτι του το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο και τα ρούχα του.
Η πρώτη «ανάγνωση» και η... συγκυρία
Σύμφωνα με ορισμένες αστυνομικές εκτιμήσεις, η απόφαση του Χριστόδουλου Ξηρού να μην εμφανιστεί όπως όφειλε στο Α.Τ. σήμερα Τρίτη δεν είναι τυχαία. Το γεγονός ότι η υγεία του αδερφού του, Σάββα Ξηρού επιδεινώνεται τον τελευταίο καιρό και τα αιτήματα για αποφυλάκιση δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα από τη Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με το ότι σήμερα ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πιθανόν να έχουν κάποια «συμβολική» σχέση με την... εξαφάνιση του Χ. Ξηρού.Ωστόσο, ερωτήματα γεννώνται και από τις δηλώσεις του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εμφανίστηκε, χωρίς να έχει μιλήσει με τον πελάτη του, να γνωρίζει τους λόγους της απόφασής του. «Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν θέλει να τον ερμηνεύει κανείς αλλά γνωριζόμαστε χρόνια και νομίζω ότι έλαβε μία πολιτική απόφαση» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. «Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης. Και όλα αυτά, ενώ ο Ξηρός έχει λάβει στο παρελθόν άλλες έξι ολιγοήμερες άδειες κατά τις οποίες ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του.
Σε πρώτη φάση, η «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού έφερε προ εκλήξεων την ΕΛ.ΑΣ. γεγονός που θυμίζει την «υπόθεση Μαζιώτη», όπου είχε επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ στους αστυνομικούς που σχετίζονταν με την εξαφάνιση του καταζητούμενου ο οποίος μέχρι και σήμερα αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα που ήταν υπόδικοι για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισής τους. Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Όμως στις 20 Ιουνίου 2012 κανείς από τους δύο δεν εμφανίστηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων και η Αστυνομία τους ψάχνει μέχρι σήμερα.
Για την ΕΛ.ΑΣ. ένας «ελεύθερος» Μαζιώτης και ένας «ελεύθερος» Ξηρός θα ήταν ένα κακό σενάριο ενώ ήδη τα τρομοκρατικά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί.
Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι όποια συμπεράσματα είναι ακόμη νωρίς να προκύψουν καθώς ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει ακόμη ένα εικοσιτετράωρο για να επιστρέψει στην φυλακή.
Το χρονικό
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πάρει 9ήμερη άδεια από την 1η Ιανουαρίου και έπρεπε να δίνει καθημερινά το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας. Ωστόσο, χθες τα μεσάνυχτα δεν εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές αρχές.Ο Χριστόδουλος Ξηρός αναζητείται μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, αφού παραβίασε τους όρους της εννιαήμερης άδειας που έλαβε.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε βέβαιος ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών θα φέρει αποτέλεσμα, ωστόσο τόνισε ότι «αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν».
Την ίδια ώρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε τα ξημερώματα ο Σάββας Ξηρός, καθώς η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι γεννημένος στην Ικαρία το 1958, ο μεγαλύτερος από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου. Σύμφωνα με την δικογραφία της 17 Νοέμβρη ανήκει στην δεύτερη γενιά της οργάνωσης, που στρατολογήθηκε στις αρχές του '80.Αν και τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του Σάββα στον Ευαγγελισμό δήλωνε ότι ο αδελφός του είχε πέσει θύμα πλεκτάνης, τελικά στις 17 Ιουλίου 2002 ομολόγησε και ο ίδιος τη συμμετοχή του στη 17Ν.
Ο 44χρονος είναι επίσης ένας από τους τρομοκράτες που το 1991 επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά λεωφορείου των ΜΑΤ -αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες- και κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ.
Παράλληλα, πήρε μέρος στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88), στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89) και το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90), στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91), αλλά και σε σωρεία ληστειών.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου