Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Νάρκη Γεωργιάδη στην κυβέρνηση

Νάρκη Γεωργιάδη στην κυβέρνηση

Διπλά χαμένη από το «φανατισμό» του Υπουργού Υγείας υπέρ του χαρατσιού η Νέα Δημοκρατία. «Πόντοι» για το ΠΑΣΟΚ, ανοίγει η όρεξη των βουλευτών
Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μόνον ώρες από τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίζονταν το χαράτσι των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν εκτιμούν κάτι που έχουν τζάμπα. Δεν είχαν μεσολαβήσει παρά λίγα 24ώρα από τις διαδοχικές του εμφανίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια όταν και επέμενε με ένταση στην αναγκαιότητα του μέτρου, παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών της Ν.Δ.

Χθες ο κ. Γεωργιάδης υπέστη μία δεινή, προσωπική και πολιτική ήττα καθώς εμφανώς χωρίς να έχει ενημερωθεί για όσα σκέπτονταν και σχεδίαζαν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είδε το μέτρο που υπερασπίστηκε με ζέση να... γίνεται καπνός. Το χαράτσι αντικαταστάθηκε με την επιβάρυνση των 5 λεπτών στα καπνικά προϊόντα και ο δυναμικός υπουργός Υγείας αναγκάστηκε σε μία εντυπωσιακή αναδίπλωση.
Ωστόσο, οι επικοινωνιακές και πολιτικές περιπέτειες του κ. Γεωργιάδη μικρή σημασία θα είχαν, αν δεν οδηγούσαν την κυβέρνηση σε μία ακόμη ήττα και, μάλιστα, διπλή. Επί σειρά ημερών, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε να μην έχει την ελάχιστη ευαισθησία έναντι των δοκιμαζόμενων πολιτών αλλά αντιθέτως να αναλώνεται σε λογιστικούς υπολογισμούς για την εξεύρεση των ισοδύναμων προκειμένου να εξαιρεθούν οι άνεργοι – ανασφάλιστοι από την υποχρέωση να καταβάλλουν τα 25 ευρώ σε περίπτωση που απαιτείτο να νοσηλευτούν.
Επί σειρά ημερών, προεξάρχοντος του κ. Γεωργιάδη η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε να υπερασπίζεται ένα εμφανώς αντιλαϊκό και άδικο μέτρο, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ ζητούσε με ένταση διορθώσεις και, τις τελευταίες ώρες, την πλήρη απόσυρση της επαχθούς διάταξης.
mesa1
Και ναι μεν το χαράτσι πήγε τελικά στον κάλαθο των αχρήστων μετά από απόφαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, που ήδη από το πρωί της Τρίτης είχε στα χέρια του τα εναλλακτικά σενάρια για το ζήτημα, ωστόσο εμφανώς η χθεσινή εξέλιξη πιστώνεται στο ΠΑΣΟΚ που, παρά την δημοσκοπική του κατάρρευση, αποδεικνύεται ικανότατο στη διαχείριση κρίσεων. Θυμίζεται ότι αντίστοιχη σκόνη είχε σηκωθεί από πλευράς ΠΑΣΟΚ και για το ΕΚΑΣ των βαριά αναπήρων, που τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω χριστουγεννιάτικης ραστώνης.
Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη δεν αφορά μόνον τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση αλλά και τις σχέσεις της, εφεξής, με τους βουλευτές της και την τρόικα. Οι ελεγκτές επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με βαριά ατζέντα θεμάτων και αναμένεται να πιέσουν πολύ στα διαρθρωτικά. Από την άλλη, οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται πλέον στα όριά τους και το χθεσινό μήνυμα της απόσυρσης του χαρατσιού των 25 ευρώ αναμένεται να ανοίξει την όρεξή τους για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει ή ακόμη και να μην εφαρμόσει τα μνημονιακά μέτρα...

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου