Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Xέρι-χέρι Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στο Β' γύρο στις Περιφέρειες

Xέρι-χέρι Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στο Β' γύρο στις Περιφέρειες 


Συνολική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για αλληλοϋποστήριξη - Σε ποιες περιφέρειες η Ν.Δ πριμοδοτεί υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης φαίνεται ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις εκλογές στους δήμους και ιδιαίτερα στις περιφέρειες, όπου και θα εξαχθούν τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κρατηθεί «ζωντανό» πάση θυσία το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του κ. Ευ. Βενιζέλος σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ο κ. Σαμαράς έχει συστήσει, σε συζητήσεις του με βουλευτές της Ν.Δ, να αποφεύγονται οι επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ και την περίοδο διακυβέρνησης του, ενώ ζήτησε να υπάρχει συνεργασία στη βουλή με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Είναι μία κίνηση που την επιβάλει ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα αφού το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ και ενδεχόμενη κυβερνητική μεταβολή, είτε μέσα από εκλογές είτε μέσω της παρούσας βουλής, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνει τον κ. Σαμαρά στη θέση του Πρωθυπουργού.
Ταυτόσημη αντίληψη έχει αναπτυχθεί και στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ. Βενιζέλος βλέπει τη Ν.Δ ως το μοναδικό κόμμα με το οποίο μπορεί να συμπλεύσει αλλά και να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας σε ένα ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικό κλίμα. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η αποσταθεροποίηση θα προκληθεί από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο. Έτσι έχει προκριθεί η λύση μιας ευρύτερης συνεργασίας με τη Ν.Δ, στη βάση της πολιτικής σταθερότητας και της αποφυγής μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
maximou
Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο στόχος των δυο κομμάτων είναι να δείξουν ότι η κυβέρνηση κρατάει δυνάμεις και ότι εξακολουθεί να διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να λαμβάνει αποφάσεις και να κυβερνά.
Πόσες περιφέρειες θέλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 
Αν η διαφορά Σύριζα-ΝΔ είναι μέχρι 5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει υπερβεί το 6% , αυτό θα αποτελεί ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση με μία όμως προϋπόθεση: Να έχουν πάρει Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ 8 περιφέρειες. Σε μία τέτοια περίπτωση το αποτέλεσμα θα μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και νίκη για την κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνονται οι προσπάθειες των κομματικών επιτελείων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι έχουν βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας μετά και τα λάθη του Σύριζα στην επιλογή των υποψηφίων και την αναταραχή που δημιουργήθηκε.

Απορρίφθηκε το ενδεχόμενο στήριξης κοινών υποψηφίων, από τον φόβο να υπάρχουν ευρείες αντισυσπειρώσεις και να καταψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι. Αντίθετα επελέγη η τακτική των αυτόνομων υποψηφιοτήτων και από τα δύο κόμματα προκειμένου να υπάρξει διάχυση της ψήφου και να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στον πρώτο γύρο.
Στο δεύτερο γύρο υπάρχει η συμφωνία για αλληλοϋποστήριξη των υποψηφίων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
pasok
Με δεδομένο ότι η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, τέθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτημα αναλογικής κατανομής των περιφερειών, σε συνάρτηση με τα αριθμητικά δεδομένα. Μετά από διαβουλεύσεις, ανάμεσα στους κ.κ. Σταμάτη και Κουκουλόπουλο, κατέληξαν στη λύση της έμμεσης πριμοδότησης των υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ.
Τι σημαίνει αυτό. Πολύ απλά , ότι η Ν.Δ σε ορισμένες περιφέρειες κατεβάζει υποψηφίους με χαμηλή αναγνωρισιμότητα και μειωμένες πιθανότητες επιτυχημένης παρουσίας προκειμένου να πριμοδοτήσει υποψηφίους περιφερειάρχες από το ΠΑΣΟΚ.
-Στην Κρήτη, ο νυν περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ κ.Σταύρος Αρναουτάκης, έχει άριστη σχέση με τον Πρωθυπουργό από την εποχή που ήταν και οι δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Ο κ.Σαμαράς έχει ήδη προκρίνει τη στήριξη του και για αυτό επέλεξε , ως υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης της Ν.Δ, τον κ.Σεραφείμ Τσόκα, που δεν είναι Κρητικός και έχει μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας.
-Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή του κ.Κατσανιώτη στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας , που έγινε για να στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Απόστολος Κατσιφάρας στο δεύτερο γύρο κόντρα στον κ.Χατζηλάμπρου του Σύριζα.
-Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει υποψηφίους σε Ήπειρο,Θεσσαλία και Β.Αιγαίο προκειμένου να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο τους υποψηφίους της Ν.Δ στις αντίστοιχες περιφέρειες.
-Πιέζεται επίσης να κατέβει και ο νυν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Περγαντάς προκειμένου να κόψει ψήφους που μπορεί να κατευθυνθούν στον υποψήφιο του Σύριζα και να στηρίξει τον β' γύρο τον κ.Μπακογιάννη, που έχει να αντιμετωπίσει και την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού κ. Γιαννόπουλου.
-Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Νότιο Αιγαίο, η μάχη είναι αμφίρροπη αφού υπάρχουν υποψήφιοι των δυο κομμάτων που διεκδικούν επί ίσοις όροις την Περιφέρεια. Ο νυν Περιφερειάρχης κ.Μαχαιρίδης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τον κ.Χατζημάρκο που στηρίζεται από τη Ν.Δ αλλά και οι δύο μαζί έχουν να αντιμετωπίσουν μία εναλλακτική υποψηφιότητα, του κ.Μπενέτου Σπύρου,του επί σειρά ετών Δημάρχου Λειψών που έχει τη στήριξη Σύριζα και ΑΝΕΛ. Σε αυτή την περίπτωση η κεντρική πολιτική συμφωνία είναι ότι όποιος εκ των δύο περάσει στο δεύτερο γύρο, θα υποστηριχθεί από τον άλλον για να μην πέσει η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου στα χέρια του Σύριζα.
syriza
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένο αν καταφέρει να ελέγξει 3 περιφέρειες, με τη βοήθεια της Ν.Δ, ενώ στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η Ν.Δ διεκδικεί από 6 έως 8 περιφέρειες με δικούς της υποψηφίους.
-Αγκάθι αποτελεί αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής με τον κ.Σγουρό να μην ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, περιμένοντας να δει ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ. αν και ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μαξίμου. Η δυστοκία που παρατηρείται στην επιλογή υποψηφίου από τη Ν.Δ, ενδέχεται να υποκρύπτει μία επιλογή που, εμμέσως, θα πριμοδοτεί τον κ.Σγουρό σε ότι αφορά την είσοδό του στο δεύτερο γύρο.
Τις επόμενες ημέρες, μετά το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας στις περιφέρειες, τα δύο κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα διερευνήσουν τη συνεργασίας τους στους δήμους.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου