Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Καταλύτης η συμφωνία για εξελίξεις στη ΝΔ

Οι δύο γραμμές που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία καταγράφονται σε καθημερινή βάση από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της
katalutis-i-sumfwnia-gia-ekselikseis-sti-nd
Όλο και πιο έντονος είναι ο διχασμός στο εσωτερικό της ΝΔ έναντι των μέτρων που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, εφόσον επέλθει συμφωνία με τους εταίρους, ενώ είναι εμφανείς οι δυο διαχωριστικές γραμμές. Καθημερινά γίνεται σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «σπάσει» στα δυο, αφού οι διαφορετικές γραμμές, καταγράφονται σχεδόν καθημερινά τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες τις Συγγρού και όχι μόνο.


Εξάλλου, η στάση της ΝΔ, όπως παραδέχονται πολλοί, θα είναι ενδεχομένως ο καταλύτης των εξελίξεων για την επόμενη μέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κοινή εκτίμηση της πλειοψηφίας των κεντρικών στελεχών της ΝΔ, είναι ότι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση συνδέονται άμεσα και με τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, που δείχνουν να είναι ραγδαίες για την απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα θέτουν και ως ορόσημο το τέλος Ιουνίου, εφόσον επέλθει συμφωνία που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.

Πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ υπογραμμίζει ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία
Πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ υπογραμμίζει ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία για τους εξής λόγους. Εάν την υπερψηφίσει, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ούτε θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές του, καθώς θα αναγνωρίσει έμπρακτα ότι και οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ήταν ορθές.

Από τη Συγγρού τηρείται σιγή ιχθύος και η ηγετική ομάδα δεν θέλει να δώσει σήμα για το τι θα κάνει και επιμένει πως δεν θα προδικάσει από τώρα τι θα πράξει στη Βουλή για μια συμφωνία που ακόμα δεν επιτεύχθηκε και το βασικότερο ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό της.

Ο ίδιος πάντως, ο τέως πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί για το τι θα πράξει, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποια συμφωνία, αν και επιμένουν μονότονα από την ηγετική ομάδα, ότι η ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών του κόμματος υποστηρίζει ότι θα είναι κωμικό να μην υπερψηφίσει η Ν.Δ. τη νέα συμφωνία. «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. θα γίνουν μνημονιακοί, εμείς θα γίνουμε αντιμνημονιακοί;» παρατηρούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση νέας συμφωνίας θα πρέπει να αποδείξει και η Ν.Δ. ότι παραμένει υπεύθυνο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Υπέρ αλλαγής Σαμαρά

Στο εσωκομματικό τοπίο, εντείνονται οι δηλώσεις για αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά μετά την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών. Η Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου επισημαίνοντας ότι «έχουμε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας». Συνέδριο ζητεί και η Ολγα Κεφαλογιάννη μόλις τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. είναι αναγκαία και θα συντελεστεί».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου