Καθώς το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών όπως αποτυπώνεται στις αντίστοιχες προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι η κάθε πλευρά όχι μόνο παραμένει αγεφύρωτο αλλά διευρύνεται σημαντικά, η παράταση θα αποτελέσει μια «σολομώντεια λύση» προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα από το ποσό των 10,9 δισεκ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της και να μην οδηγηθεί σε χρεωκοπία με αγνώστου μεγέθους συνέπειες για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.
Η πίεση του χρόνου δεν είναι πίεση μόνο προς την ελληνική πλευρά. Είναι πίεση προς όλες τις πλευρές, ειδικά μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει την εξωφρενική πρόταση των δανειστών και να απαντήσει σε δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, διεμήνυσε πως δεν θα καταβάλλει τη δόση στο ΔΝΤ. Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμπτυξη των τεσσάρων δόσεων σε μία ύψους συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και την αποπληρωμή της στο τέλος Ιουνίου αιφνιδίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έφερε σε δύσκολη θέση τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς μερικά λεπτά πριν εξέφραζε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της.
«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που αναβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα, ενώ το παιχνίδι της μικροπολιτικής με τους πιστωτές βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού», είναι το σχόλιο του Bloomberg, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει: «Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Παρασκευή το κοινοβούλιο έχοντας λάβει τη λίστα των απαιτήσεων των πιστωτών, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την συρρίκνωση των οικονομικών της χώρας τη στιγμή που η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πως “είμαστε ακόμη μακριά από το να καταλήξουμε κάπου».
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει για την πρόταση των δανειστών που για την κυβέρνηση συνιστά «κείμενο ρήξης» και θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν καθαρή θέση αν συμφωνούν με τις αξιώσεις της άλλης πλευράς.
Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του μήνα δεν επαρκεί ο χρόνος για την σύγκλιση των απόψεων και την επίτευξη συμφωνίας, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα ήθελε να μονοπωλήσει η Ελλάδα την σύνοδο των G7 που φιλοξενεί το Βερολίνο και μια καθησυχαστική διέξοδος μπορεί να είναι αυτή μιας τρίτης παράτασης.
Αυτή τη φορά πάντως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα και περισσότερα ως προς το περιβάλλον που είναι υποχρεωμένη να κινηθεί και διαφαίνεται η πρόθεση αξιοποίησης της παράτασης προκειμένου να επιδιωχθεί η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης από «μηδενική βάση», συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του χρέους.
Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η προσφυγή στις κάλπες, μεσούσης της παράτασης του προγράμματος. Έχει σημασία η σχετική τοποθέτηση που έκανε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης λέγοντας:
«Καλό θα ήταν να αποδραματοποιήσουμε το θέμα «εκλογές». Αυτή την στιγμή διαπραγματευόμαστε εντός της λαϊκής εντολής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε, ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, εμείς δεν θα αυθαιρετήσουμε, το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Αν λοιπόν οι φανατικοί της λιτότητας στην Ευρώπη επιλέξουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης, επιλέξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επιλέξουν να συνταγματοποιήσουν τη λιτότητα στη θέση της δημοκρατίας, τότε το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Εμείς θα μείνουμε πιστοί και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για να δοθεί μια λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα και θα κρατάει την κοινωνία όρθια. Από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω.».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου