Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Διεθνής Τύπος: «Ο Α.Τσίπρας πήρε την πρώτη νίκη και συνεχίζει» – Συναντιέται εκτάκτως ο Μ.Ομπάμα με την Α.Μέρκελ για την Ελλάδα (vid)

giounker-tsipras_0
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΣΦΟΔΡΑ – ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Υποχωρήσεις των δανειστών παρά τις σκληρές προσκηνιακές απαιτήσεις τους διαβλέπει ο Διεθνής Τύπος, δικαιώνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει αλλά και για την επιμονή του να πει «όχι» και στα εναπομείναντα σκληρά υφεσιακά μέτρα που ζητούν Βρυξέλλες-Βερολίνο-Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή διμερείς συνομιλίες θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή το πρωί με θέμα την Ελλάδα, πριν αρχίσει η Σύνοδος του G7 στη Βαυαρία, με τον Αμερικανό ηγέτη να μην μπορεί να κρύψει την ανησυχία του και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να ζητήσει λύση με ιδιαίτερα έντονο τρόπο.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην πόλη Kruen, κοντά στο χώρο όπου θα γίνει η Σύνοδος.
Στις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας βοήθειας στη Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισημαίνουν η Wall Street Journal και το γερμανικό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για μια μικρή νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με δύο συγκλίνουσες πηγές, το Eurogroup έχει υποχωρήσει κατά τι στις απαιτήσεις του για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που ζητούσαν ως τώρα.
Επίσης, οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται να υποχωρούν και σε κάποια ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Eurogroup δεν απαιτεί πλέον άλλες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, ενδέχεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα διευκολύνει τις απολύσεις.
Παρόλα αυτά σε άλλα θέματα, όπως ο ΦΠΑ και οι συντάξεις, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συγκλίνουν.
Αυτή η εξέλιξη φαίνεται όμως να δυσαρεστεί κάποιους Γερμανούς βουλευτές, κυρίως της Χριστιανοδημοκρατικής/Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Η γερμανική κυβέρνηση επέτρεψε για πολύ καιρό στους αριστερούς λαϊκιστές στην Αθήνα να τη σέρνουν από τη μύτη», κατήγγειλε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ήταν ένα λάθος το οποίο τώρα σημαίνει περαιτέρω βοήθεια χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να δίνει συγκεκριμένες υποσχέσεις».
Ο βουλευτής του FDP ζήτησε να μην γίνουν άλλες υποχωρήσεις εξαιτίας του φόβου μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο, εκτίμησε ο Λάμπσντορφ. «Αντίθετα θα ήταν πιο επικίνδυνο μια λανθασμένη υποχώρηση (…), διότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδυναμωθεί το ευρώ και θα καταστεί αδύνατη η επιστροφή σε μια κουλτούρα σταθερότητας στην ευρωζώνη», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη Μπούντεσταγκ, Ραλφ Μπρινκχάους, εκτίμησε από την πλευρά του ότι «η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι εντελώς μπερδεμένη». «Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν στη βάση μιας παράτασης του προγράμματος βοήθειας και ότι η Ελλάδα πρέπει απλώς να κάνει τα μαθήματά της, καλύτερα σήμερα παρά αύριο», πρόσθεσε.
Από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι σε δύσκολη θέση έχουν έρθει και οι δανειστές, οι οποίοι νιώθουν να πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία και γι’αυτούς. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα chicken game. Όποιος φοβηθεί πρώτος χάνει, και χάνει δια παντός.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο κλίμα στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για το πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, για την τακτική που ακολουθούν οι δανειστές αλλά και για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στα όσα είπε ο Γιάννης Μηλιός για την επιβολή capital controls, υποστηρίζοντας πως αξιωματούχος τον απείλησε με έλεγχο καταθέσεων από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε υπουργός, αν δεν υπέγραφε το Μνημόνιο!
Αυτός είναι ο λόγος που οι δανειστές, μέσω των ελεγχόμενων στην Ελλάδα από αυτούς ΜΜΕ, επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και με δηλώσεις όπως αυτή της Ντ.Μπακογιάννη περί ελέγχου των κεφαλαίων, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα bank run ώστε να καταρρεύσει εκ των έσω η κυβέρνηση από ένα κλίμα χάους.
Χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου για να στηρίξει τους δανειστές στον τηλεοπτικό δίαυλο ΣΚΑΙ. «Ελπίζω το ΔΝΤ να αντέξει γερά απέναντι στην Ελλάδα», είπε για το θέμα των μαζικών απολύσεων.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου