Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

H Lazard, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό χρέος και η σύνδεση με την Λέσχη Bilderberg

Ανασιεύουμε ένα πολύ καλό άρθρο της κ. Χουλιάρα, το οποίο γράφτηκε για το Geopolitics και έρχεται να κλειδώσει με τα προηγούμενα άρθρα μας περί Βαρουφάκη  Jean Monnet και συνωμοσίας….
Η Lazard ιδρύθηκε το 1848 στη Νέα Ορλεάνη από τους Αλεξάντρ, Σίμον και Ελί Λαζάρ, τρία αδέλφια μιας εβραϊκής οικογένειας που μετανάστευσε από τη Λωρραίνη της Γαλλίας στην Αμερική.Σήμερα, έχει τρία βασικά κέντρα, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο και διατηρεί γραφεία σε περισσότερες από 26 χώρες σε όλον τον κόσμο.Απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα , ενώ το 2014 κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της και να αυξήσει τα έσοδα της, που μόνο για το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους διαμορφώθηκαν στα 566 εκατ. δολάρια.
Τα γραφεία της εταιρείας στη Ν.Υόρκη
Η εταιρεία παρέχει συμβουλές σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, τα ζητήματα στρατηγικής, την αναδιάρθρωση και τη διάρθρωση του κεφαλαίου, την άντληση κεφαλαίων και την εταιρική χρηματοδότηση, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, ιδρύματα, κυβερνήσεις αλλά και ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της Lazard Kenneth M. JacobsΠρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lazard από τις 16 Νοεμβρίου 2009 είναι ο Kenneth M. Jacobs, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του ιδρύματος Brookings καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ομάδας Bilderberg.

Η Lazard είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012( που είχαν καταλήξει στο ελληνικό PSI)  και σήμερα παίζει ρόλο συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Ματιέ Πιγκάς ανώτατο στέλεχος της Lazard…για μας είναι η ζωή. Δεν έχει παράγει ούτε μήλο, αλλά κατά τα άλλα έχει άφθονο χρήμα για να οικανοποιεί τα βίτσια του
Πιο συγκεκριμένα, ο Πιγκάς υπενθύμιζε πως η εταιρεία το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το χρέος που διακρατούσαν πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ: «από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του (σ.σ. σημερινού) χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα €200 δισεκ., έκρινε ο ίδιος.«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται “κούρεμα” (σ.σ. ο Πιγκάς χρησιμοποίησε τον αγγλικό όρο, haircut, στη συνέντευξη), μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά τα 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», διευκρίνισε ο Πιγκάς.Η Lazard από το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Ιδιαίτερα σημαντικό,μάλιστα, είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή (την ημέρα της συνάντησης Βαρουφάκη – Ντάισεμπλουμ και όλων όσων ακολούθησαν στις κοινές τους δηλώσεις),ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος της  Lazard, εισηγήθηκε τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα, θέση που υποστηρίζει και η Ελληνική κυβέρνηση και προκαλεί εκνευρισμό σε ΕΚΤ και Γερμανία.Θέση που βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ που επιθυμεί κούρεμα του χρέους και ουκ ολίγες φορές έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τους υπολοίπους της τρόικας (ΕΕ , ΕΚΤ). «Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη.Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», ανέφερε ο Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό, στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».
Ποιος είναι ο Ματιέ ΠιγκάςO Ματιέ Πιγκάς κοιμάται λίγες ώρες κάθε μέρα. Δουλεύει ως πολύ αργά και ενίοτε στέλνει e-mail στους συνεργάτες του στις 2 τα ξημερώματα.Εργάζεται στη Lazard από το 2009 και θεωρείται ο άνθρωπος που πέταξε την Goldman Sachs εκτός Ελλάδος.
Υπήρξε σύμβουλος του Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας- προτού μεταπηδήσει στο επιτελείο του ΛοράνΦαμπιούς. «Στον πρώτο χρωστάω τη φαντασία. Στον δεύτερο την αίσθηση της ευθύνης» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Μonde».
Η ανέλιξη του κ. Πιγκάς στην ιεραρχία της Lazard υπήρξε ραγδαία. Προτού αναλάβει τη θέση του συνδιευθυντή του γαλλικού τομέα της Lazard, υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού της τμήματος (2006), διευθυντής Μάρκετινγκ το 2005 και επικεφαλής του τμήματος για την παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις το 2003.
Έχει χειριστεί σειρά καυτών φακέλων, όπως η συγχώνευση των ενεργειακών κολοσσών Suez και Gaz de France, η δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας Νatixis, η επαναδιαπραγμάτευση των χρεών της Αργεντινής και του Ιράκ, αλλά και η εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου της Βολιβίας. Μάλιστα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν εκείνος που πρότεινε τη συγκεκριμένη εταιρεία και φυσικά τον Πιγκάς στον φίλο του και σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου. 
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Πιγκάς μαζί με άλλους δύο επιχειρηματίες,τον Πιερ Μπερζέ, άλλοτε συνεργάτη του σχεδιαστή μόδας Ιβ Σεν Λοράν, και τον Ξαβιέ Νιέλ,δισεκατομμυριούχο των τηλεπικοινωνιών προχώρησε στην εξαγορά της εφημερίδας «Le Μonde», επενδύοντας ένα ποσό περίπου 110 δισ.ευρώ.(Μια κίνηση που είχε κάνει έξαλλο το Νικολά Σαρκοζί).Ταυτόχρονα, είναι μέτοχος στη γαλλική Huffington Post και ιδιοκτήτης του περιοδικού Les Inrockuptibles. Ο Πιγκάς φαίνεται πωςείναι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τους Γάλλους σοσιαλιστές- είχε υπάρξει και συνεργάτης της  Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2007. Δεν μπορούμε,βέβαια, να γνωρίζουμε αν θα μεσολαβήσει ή έχει ήδη μεσολαβήσει ώστε να ξεχαστεί το περίφημο Ολανδρέου του Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που γίνει αυτή την εβδομάδα.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπήρξε πρώην σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2009 – 2010). Επίσης, είναι  καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, την οποία  έχει διδάξει σε ουκ ολίγα πανεπιστήμια του εξωτερικού, πριν καταλήξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs στο Όστιν, το πανεπιστήμιο όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραχωρήσει ομιλία το 2013 και έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Ίσως, τοποθετώντας σωστά τα κομμάτια του παραπάνω άρθρου σε ένα ιδιότυπο παζλ να μπορέσουμε να εξηγήσουμε και την ξαφνική αγάπη του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα.Επιμέλεια:
Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics
Πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/Lazardhttp://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_M._Jacobshttp://www.tovima.gr/politics/article/?aid=356769http://fr.wikipedia.org/wiki/Matthieu_Pigasse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου