Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για να «ξεκλειδώσουν» 10 συν 2 δισ. ευρώ

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για να «ξεκλειδώσουν» 10 συν 2 δισ. ευρώ
Χαμηλοί τόνοι και θετικό κλίμα επικράτησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, που τελικά δεν έδωσε χρήματα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομαδα.
Στόχος πια είναι να εκταμιευτούν 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και 2 δισ. ευρώ ταυτόχρονα.
Το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ώστε να επικυρωθεί η εκταμίευσή τους μετά από συνεδρίαση του EuroWorking Group και του ESM ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ.


Ο ίδιος προσδιόρισε μάλιστα την ίδια ημερομηνία ως καταληκτική και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ποσά τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν και όσα χρειαστούν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι για να δώσουν τα λεφτά

Η εκταμίευση των χρημάτων συνδέεται με την υλοποίησηπροαπαιτούμενων σχετικά με την τραπεζική διακυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «υπάρχει κάποια καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα αλλά για να είμαστε δίκαιοι η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο και οι ίδιοι περιμέναμε και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα ανοικτά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη της εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Τα 10 δισ. είναι έτοιμα σε λογαριασμό αλλά η χρήση τους προϋποθέτει την λύση του θέματος της τραπεζικής διακυβέρνησης και των πλειστηριασμών, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι γίνεται εντατική δουλειά νύχτα μέρα – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη ορόσημων και προαπαιτούμενων (ποσοστό 80% – 90%) αλλά, απομένουν κάποια ακόμα σημαντικά ζητήματα να επιλυθούν όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είμαστε στην αρχή του προγράμματος. Από τα 86 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί τα 13 δισ. ευρώ. Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή αλλά και εκκρεμότητες για να εκταμιευτούν τα νέα ποσά, σημείωσε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα του stress test είναι λιγότερο αρνητικά απ” όσο αναμένονταν. Έτσι το πρόγραμμα του ESM είναι πέραν από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες, τόνισε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Αθήνα για να λάβει τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης πρέπει:

1. Να κλείσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων και να συμφωνηθεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων αλλά και να μην προστατεύονται πλέον οι “μπαταχτσηδες”».

2. Να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

3. Να προχωρήσει στις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Και τούτο διότι -όπως υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές- «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».

Κατά τις ίδιες πηγές, «επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

H ανακοίνωση του Eurogroup

Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, στο οποίο υπήρξε συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο. Το Eurogroup συζήτησε επίσης τα αποτελέσματα της περιεκτικής αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που διενεργήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

To Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την νομοθεσία που συμφωνήθηκε για την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων δράσεων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και την μεταφορά πόρων που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Με βάση το πρόγραμμα για τον στόχο αυτό προβλέπονται ως και 10 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ έχει αποδεσμευτεί σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις εκπληρωθούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί. Το Eurogroup κάλεσε το Eurogroup Working Group να έχει αξιολογήσει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ως την αρχή της επόμενης εβδομάδας.


πηγή