Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Οι στόχοι του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε που θα διεξαχθεί Τετάρτη και Πέμπτη στην Μάλτα θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι οι επιδιώξεις του Πρωθυπουργού. Να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφύγων αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και όχι τις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και το να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει τα βασικά αίτια του προβλήματος, δηλαδή η φτώχειας στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, ενώ αναμένεται να αναδείξει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της λύσης που θα πρέπει να δοθεί.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας για τον ρόλο της δεύτερης στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Εκεί συνίσταται άλλωστε και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου, διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.