Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Χωρίς συμφωνία για το αντιρατσιστικό ν/σ η σύσκεψη των αρχηγών


Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν στην κυβέρνηση, ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Ζήτησα να έρθει στη Βουλή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγουμενη νομοθεσία».
Επιμένουν τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν στην κυβέρνηση, ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Ζήτησα να έρθει στη Βουλή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγουμενη νομοθεσία».
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο, με συγκεκριμένη και προβλεπόμενη από το κανονισμό και το Σύνταγμα διαδικασία, να πάρει το δρόμο και να έρθει  στη Βουλή», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη
Όπως είπε πρόκειται για δημοκρατική υποχρέωση, για πράξη νομοθετικής δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, τότε είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για διορθώσεις και για βελτιώσεις. Τόνισε μάλιστα πως «η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη».
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή,που, μεταξύ άλλων, έκρινε πως το υφιστάμενο πλαίσιο για το ρατσισμό επαρκεί.
Χαρακτήρισε τη γνωμάτευση της Επιτροπής «απαράδεκτη» αφού, όπως είπε, κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όταν στο παρελθόν, και σε ανάλογη διαδικασία, είχε εκτιμήσει ορισμένες από τις διατάξεις, τότε, συνταγματικές.
Εξέφρασε επίσης και μεγάλη ενόχληση για τη διαρροή του πορίσματος δυο ώρες πριν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αναφερόμενος στην ΚΕΝΕ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ελέγχεται τουλάχιστον για απαράδεκτη σκοπιμότητα». 
Σημειώνεται πως έντονη δυσφορία για το ίδιο θέμα είχε εκφράσει νωρίτερα και το ΠΑΣΟΚ.
Για τον κ. Ρουπακιώτη, είπε πως τον στηρίζουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. «Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών», είπε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού σημείωσε πως δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία επί του θέματος, γιατί διαφωνεί η ΝΔ, είπε πως δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή και εκεί να βελτιωθεί είτε αν δεν συμφωνήσει η ΝΔ να κατατεθεί η σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. «Ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση», συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε πάντως πως «σαφής προτίμηση» του ΠΑΣΟΚ είναι να πρόκειται για νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Πάντως, κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν πως με εντολή του προέδρου του Ευ. Βενιζέλου, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Γιάννης Μανιάτης θα ζητήσει το πρωί της Τρίτης από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την εισαγωγή στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η απόφαση ελήφθη μετά τις σχετικές «διαρροές» από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση».
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα «έχουμε ένα πολίτικο μόρφωμα, απροκάλυπτα ναζιστικό, που υποκαθιστά την αστυνομία», ενώ σημείωσε με νόημα πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πειστεί πως πρόκειται για μια συζήτηση με αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου, αλλά την απάντηση τη δίνει το οργανωμένο κράτος δημοκρατικά, τη δίνουν οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι», συμπλήρωσε.
«Έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, κατά των βίαιων ρατσιστικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται και δεν κατάλαβε να τίθεται και από την Νέα Δημοκρατία.
Με αφορμή το πρακτικό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.), πηγές της Ιπποκράτους τόνισαν πως μια τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, στην ευελιξία, τους αμοιβαίους συμβιβασμού και υποχωρήσεις και πως «δεν είναι δυνατό σε ζητήματα αξιακά να υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης
Από τις δηλώσεις και των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε γνωστό πως ετέθη και θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. 
«Ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και θα σας έλεγα με έμφαση», σημείωσε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος επίσης είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων, τονίστηκε η ανάγκη να προωθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα. 
Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο επίσης για πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, «γιατί πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά» και υποστήριξε πως πρέπει οι εταίροι να μιλήσουν για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.
Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, επιμένω στην ανάγκη να συζητηθεί ξανά το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012 πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου