Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΦΩΤΟ-Ο Σημίτης στην εκδήλωση της Διαμαντοπούλου

ΦΩΤΟ-Ο Σημίτης στην εκδήλωση της Διαμαντοπούλου
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά και ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Think Tank «Το Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Βασικά θέματα της συζήτησης, με τίτλο “Ευρώπη: Σε αναζήτηση κοινού μέλλοντος. Βορράς- Νότος: μια ισότιμη συνύπαρξη”, ήταν το χάσμα Βορρά- Νότου, από την βαθειά οικονομική και πολιτική κρίση, που διατρέχει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναζήτηση  της χαμένης δυναμικής του ευρωπαϊκού οράματος για τα εκατομμύρια  των ευρωπαίων πολιτών, η  υπέρβαση του ελλείμματος Δημοκρατίας στην Ε.Ε,  η γεφύρωση των ανισοτήτων και η νέα ¨κοινωνική Ευρώπη” καθώς και η διόρθωση των ατελειών του ευρώ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην  πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πάαβο Λίπονεν και ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος, Αντόνιο  Βιτορίνο.


Ο πρώην Πρωθυπουργός της  Φιλανδίας Πάαβο Λίπονεν, απέδωσε τις συνέπειες της κρίσης στις δομικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών ενω εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς “φαίνεται φως    στο βάθος του τούνελ” και ανέφερε:“ Οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου δεν  είναι ιδεολογικές αλλά δομικές και θεσμικές. Ωστόσο, η κρίση έχει καταστήσει σαφές ότι οι ουσιαστικές δομικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο είναι αναγκαίες σ΄όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει χώρος για αλληλοκατηγορίες . Ολοι είναι υπεύθυνοι για την έλλειψη σημασίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ”.   
Ο Πρόεδρος του Notre Europe, Αντόνιο Βιτορίνο, στην δική του παρέμβαση του σημείωσε μεταξύ άλλων είπε : “Η κρίση ανέδειξε τις διχασμένες  αντιλήψεις  ανάμεσα στους Βόρειους και Νότιους Ευρωπαίους πολίτες. Καθήκον μας είναι να ξεπεράσουμε  αυτό το διχασμό υπό το σύνθημα της Ε.Ε : “Ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα”. Η ενότητα απαιτεί αλληλεγγύη σ΄ένα κοινό πλαίσιο επιδιώξεων  και η διαφορετικότητα σεβασμό  στην κουλτούρα, την ιστορία και τίς διαφορετικές αντιλήψεις κάθε χώρας. Επομένως η προτεραιότητά μας  θα πρέπει να είναι  η αποκατάσταση αμοιβαίας  εμπιστοσύνης σε ευρωπαικό επίπεδο και σε επίπεδο χωρών μελών. Αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση είναι το κλειδί για κοινωνική ειρήνη και συνοχή στις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν και τα φαινόμενα μετανάστευσης”.


Στη παρέμβασή της  η πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης να αντικρούσουν τα φαινόμενα λαϊκισμού και αντιευρωπαϊσμού  που αναπτύσσονται , προωθώντας μια συνολική ευρωπαϊκή ατζέντα και επεσήμανε ότι: “Η κρίση οφείλεται στην ατελή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και βεβαίως  στην άφρονα  πολιτική των κυβερνήσεων που δανείστηκαν για κατανάλωση  και όχι για ανάπτυξη”. Η κ. Διαμαντοπούλου τεκμηριώνοντας τα οφέλη των χωρών του Βορρά και τις επιπτώσεις της λιτότητας στο Νότο πρότεινε τη συγκρότηση  Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ανάπτυξη. “Μεταρρυθμίσεις, Δημοσιονομική εξυγίανση και Ανάπτυξη. Και τα τρία ταυτόχρονα. Αυτή η ατζέντα σημαίνει θεσμικές  και πολιτικές αλλαγές και κυρίως ποιός θα τις εκφράσει. Πρέπει να βρει επιταχυντές  και αυτές ίσως είναι κάποιες δυνάμεις του Νότου και κάποιες δυνάμεις  του Βορρά”.



Πηγή:eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου