Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: “Ποινικές ευθύνες Βενιζέλου”

syriza-venizelos-kentrinews.gr
Ποινικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα, πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και συμπεριλαμβανομένου του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκύπτουν από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λίστα Λαγκάρντ. Καλά πληροφορημένες πηγές ενημερώνουν το www.koutipandoras.gr πως θα έπρεπε να ασκηθεί δίωξη τόσο στον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και στον κ. Βενιζέλο για υπεξαγωγή εγγράφου, ωστόσο η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν το έκρινε σκόπιμο. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί από τους βουλευτές του που συμμετείχαν στην Προανακριτική την Παρασκευή το μεσημέρι.
«Παράβαση καθήκοντος της πλειοψηφίας»
«Είναι προφανές ότι ο φόβος αποκάλυψης όλης της αλήθειας υπερίσχυσε του καθήκοντος διερεύνησής της. Κι αυτό διότι, προδήλως, συντρέχουν λόγοι που εμποδίζουν την πλειοψηφία της Επιτροπής από το να ασκήσει ευόρκως τα καθήκοντά της», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ, οι οποίοι κάνουν ευθέως λόγο για παράβαση καθήκοντος από την πλειοψηφία: «Η αποτροπή της διαβούλευσης που ο νόμος επιβάλλει και η παρεμπόδιση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής συνιστά παράβαση καθήκοντος για κάθε ασκούντα χρέη προανακριτικού οργάνου.
Και η ευθύνη παράβασης αυτού του καθήκοντος είναι αυτοτελής και μη υποκείμενη στις χαριστικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».
Ο Θόδωρος Δρίτσας, ο Σταύρος Κοντονής και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζουν πως στην κορυφαία στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή έπρεπε να διασκεφτεί, να διαβουλευτεί και να καταλήξει σε σύνταξη πορίσματος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων όπως προβλέπεται σε κάθε συλλογικό όργανο, ο πρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης και η συμπαγής ομάδα των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ παραβίασαν κάθε δικονομικό κανόνα, συγκροτώντας εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την πλειοψηφία της Επιτροπής πως αρνήθηκε:
Α) να θέσει υπ’ όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις της, τις οποίες μετέτρεψε αυθαιρέτως σε προκαταρτισμένο «πόρισμα».
Β) Να λάβει υπ’ όψιν και να συζητήσει τις προτάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν στα εξωθεσμικά διαβούλια.
Γ) Να εφαρμόσει το νόμο και τη δικονομία.
Δρίτσας-Κοντονής-Κωνσταντοπούλου διαμαρτύρονται γιατί στερήθηκαν τη δυνατότητα:
Α) να λάβουν γνώση του «πορίσματος» που το μπλοκ των επτά μελών της Επιτροπής ψήφισε χωρίς να διανείμει κι αρνούμενο να τους γνωστοποιήσει (έλαβαν αντίγραφό του πολύ μετά τον αυθαίρετο τερματισμό της συνεδρίασης κι αφού πρώτα ζητήθηκε η άδεια από τον κ. Μαρκογιαννάκη).
Β) Να αναπτύξουν τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους και να ακούσουν τυχόν αντεπιχειρήματα, επί του νόμου κι επί της ουσίας.
Γ) Να ακούσουν τις προτάσεις και τα επιχειρήματα των λοιπών μελών της αντιπολίτευσης, για να αξιολογήσουν με ποιά τυχόν συντάσσονται και με ποιά τυχόν διαφωνούν.
«Η καρικατούρα των παράλληλων “πορισμάτων” που υποβάλλονται χωρίς συνεκτίμηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων συνιστά πρακτική που ευτελίζει τη διαδικασία διερεύνησης και κομματικοποιεί ένα θεσμό που κανονικά πρέπει να λειτουργεί ως δικαστικό όργανο. Εμείς θα επιμείνουμε στην τήρηση της νομιμότητας, η παραβίαση της οποίας ωφελεί εκείνους που είναι ή θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενοι, κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν όλοι», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου