Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Οριακές ψηφοφορίες

Οριακές ψηφοφορίες 


Φόρος ακινήτων, απολύσεις, προϋπολογισμός συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά που δείχνει να κέρδισε τη «μάχη» αλλά όχι τον «πόλεμο» στο εσωτερικό μέτωπο με τον Αλ. Τσίπρα αφού η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε οριακούς αριθμούς εντός της Βουλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς αφήνει στην Αθήνα τον Γιάννη Στουρνάρα να διαπραγματευθεί (δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα) για όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα και ταξιδεύει σήμερα για το Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο που συγκαλεί ο Φρανσουά Ολάντ για την ανεργία των νέων - στη σύνοδο έχει προσκληθεί επίσης και η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Στόχος της Αθήνας να επιτύχει την επίσπευση της λήψης μέτρων από την Ευρώπη για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων.
Έπειτα από την τριήμερη μάχη της Βουλής στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι έχουν κάπως «ξεμπερδέψει» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα καθώς πιστεύουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε «τραυματισμένος» από την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και από τη «μάχη του πεζοδρομίου» με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τα επεισόδια έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα κινήθηκε συντεταγμένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές θα δείξουν την ίδια διάθεση και στην ψήφιση του ενιαίου φόρου των ακινήτων.
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς έχει το βλέμμα του στραμμένο προς την πλευρά του κυβερνητικού του εταίρου Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έχει ένα διαρκές και ανοιχτό μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των υποβρυχίων. Η διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη μπορεί να αντιμετωπίστηκε σκωπτικά από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωστόσο οι αριθμοί πλέον είναι οριακοί για την κυβέρνηση: Από 179 βουλευτές το καλοκαίρι η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 154 ψήφους - ανεξαρτήτως εάν προηγήθηκε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.
Τα δύσκολα για τον κ. Σαμαρά είναι μπροστά. Φόρος ακινήτων, απολύσεις και προϋπολογισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση που καλείται να περάσει χωρίς απώλειες όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες. Ήδη χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το φόρο ακινήτων ως έχει - κάτι που εάν τελικά συμβεί θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θετικά λόγια από το βήμα της Βουλής στις προτάσεις των βουλευτών του για το φόρο ακινήτων γνωρίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν θα είναι οριακές και δεν θα επηρεάσουν το στόχο για τη συλλογή των 2,75 δισ. από τα ακίνητα.
Οι ίδιοι βουλευτές φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί από το ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και με αγωνία παρακολουθούν τις συζητήσεις για το λουκέτο στα αμυντικά συστήματα που με επιμονή ζητά η τρόικα. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του από την άλλη επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. μέχρι να πιστοποιηθεί και επισήμως την άνοιξη το πλεόνασμα προκειμένου να δοθεί πίσω ένα μέρισμα προς άρση των αδικιών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και στη συνέχεια η κυβέρνηση να πάει μέσα σε ένα πιο «ασφαλές» περιβάλλον στις κάλπες των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου