Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ανησυχία στο Μαξίμου για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία

Ανησυχία στο Μαξίμου για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία

Η απώλεια ενός βουλευτή ανά ψηφοφορία έχει θορυβήσει τις ηγεσίες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων
Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» βρίσκεται πλέον η δικομματική κυβέρνηση, μετά και την διαγραφή του κ. Βυρ. Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η απώλεια ενός βουλευτή ανά ψηφοφορία έχει θορυβήσει τις ηγεσίες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, τα οποία μετρούν πλέον 153 βουλευτές και αρκετούς υποψήφιους “αντάρτες”.
Θεωρητικά, οι γιορτές τους δίνουν χρονικό περιθώριο ανασυγκρότησης, καθώς η Βουλή διέκοψε χθες το βράδυ τις εργασίες της και θα επαναλειτουργήσει στις 7 Ιανουαρίου – όταν δηλαδή ξεκινήσει ο επόμενος γύρος με την τρόικα για τις (πολλές και σημαντικές) εκκρεμότητες που άφησε η διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου.
Σε τεντωμένο σχοινί
Το 153 είναι ένα δύσκολο νούμερο, παραδέχεται κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν με τους εκπροσώπους της τριμερούς αμέσως μετά τα Φώτα.
Επιπροσθέτως η συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θεωρείται οριακή. Το γεγονός ότι η εσωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει να κάνει μόνο με τα σκληρά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση, αλλά έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της ηγεσίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ήταν αμετακίνητος, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις, ως προς την διαγραφή του κ. Πολύδωρα, και θεωρεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα είναι πιο ισχυρή. Και αυτό, διότι το κεντρικό επιχείρημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δύσκολα από εδώ και πέρα, βουλευτής ειδικά της ΝΔ, θα διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας μείζον θέμα στην κυβέρνηση.
«Θα το σκεφθεί πολλές φορές κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας για την κυβέρνηση» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, επιμένοντας πως η διαγραφή του κ. Πολύδωρα ήταν μονόδρομος μετά την κίνησή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, επικρατεί αναστάτωση στην Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η διαγραφή του κ. Πολύδωρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κομματική βάση. Παράλληλα ορισμένοι αναφέρουν ότι από την κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων ημερών αναδείχθηκε ότι στην Κ.Ο. της ΝΔ επικρατεί νευρικότητα και πολλοί βουλευτές είναι προβληματισμένοι για το μέλλον.
2007327
Χωρίς «μαξιλαράκια»...
Επίσης, οι χθεσινές ψηφοφορίες έδειξαν ότι τα περίφημα "μαξιλαράκια" δεν είναι δεδομένα – δηλαδή ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, που θα σπεύσουν να στηρίξουν δια της ψήφου τους την κυβέρνηση εάν κινδυνεύσει να πέσει
Ο πρώην "γαλάζιος" και νυν ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, για παράδειγμα, καταψήφισε και τα δύο νομοσχέδια, παρότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεχόταν πιέσεις να δώσει θετική ψήφο και να επιστρέψει στη ΝΔ.
Αρνητικά ψήφισαν και οι 11 ανεξάρτητοι που συγκρότησαν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα προ μηνός, καθώς και η Θεοδώρα Τζάγκρη η οποία διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου