Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΪΝΙΩΤΗ: Ιδού γιατί τα τα περί πλεονάσματος για τον λαό είναι παραμύθια της Χαλιμάς




Πρέπει να ξέρεις πού βάζεις την υπογραφή σου και το... πουλάκι σου (αν είσαι άνδρας) όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της δύσμοιρης και πολύπαθης Ελλάδας, που υπέγραψε (για την ακρίβεια υπέγραψαν οι κυβερνώντες για λογαριασμό της) το περιβόητο Σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Αυτό υποχρεώνει τις χώρες που το υπέγραψαν να ικανοποιούν τα κριτήρια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και του φρένου στο δημόσιο χρέος.


Σύμφωνα με το κριτήριο του Συμφώνου για το δημόσιο χρέος, στόχος είναι η μείωση του στο 60% του ΑΕΠ, κατά τα πρότυπα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Για να επιτευχθεί η σύγκλιση στο 60% του ΑΕΠ, το Σύμφωνο απαιτεί από κάθε χώρα να μειώνει το υπερβάλλον ποσοστό κατά το 1/20. Αν, δηλαδή, το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ ήταν 100%, (που είναι υπερδιπλάσιο) η χώρα θα έπρεπε να ροκανίζει τη διαφορά των 40 ποσοστιαίων μονάδων κατά 1/20 κάθε χρονιά.

Πόσο δύσκολο ή καλύτερα ανέφικτο είναι κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, το δείχνει μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, για να τηρεί η Ελλάδα τον προαναφερόμενο κανόνα, από το 2014 μέχρι και το 2023, θα έπρεπε να διατηρεί το πρωτογενές πλεόνασμα της στο 9% του ΑΕΠ!

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα ήταν το 1994 και ανερχόταν στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μισό από αυτό που καλείται να πετυχαίνει τώρα κάθε χρόνο.

Για να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα, λοιπόν, η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 16,5 δισ. ευρώ όλη αυτήν την περίοδο, με βάση το εκτιμώμενο ΑΕΠ του 2013, το οποίο πρέπει να πηγαίνει, ως επί το πλείστον, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους! Γίνονται αυτά; Δεν γίνονται!

Και κάθε σύγκριση του ανέφικτου αυτού στόχου με το φετινό, εικονικό, πρωτογενές πλεόνασμα που φωνάζει η κυβέρνηση ότι πέτυχε, προκαλεί ανατριχίλα.

Κι έχεις μετά και τον Σαμαρά να σου λέει ότι αυτό το λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει για τον... λαό!

Κι έχεις μετά και τον Σαμαρά να σου λέει ότι η Ελλάδα τιμά την υπογραφή τους έναντι των ξένων δανειστών της.

Αγορίνα μου, αν τιμάμε όντως αυτά που έχουμε υπογράψει, ακόμη και αυτό το («μούφα») πρωτογενές πλεόνασμα που λες ότι έχεις πετύχει θα πρέπει να πάει όλο στο χρέος! Τι λες ότι θα το διαθέσεις για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Συμπέρασμα; Λένε ψέματα και εξαπατούν συνειδητά τον κοσμάκη. Όλα αυτά περί της επιτυχίας πρωτογενούς πλεονάσματος και διάθεσης του στον λαό είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Επομένως, θέλει και ρώτημα γιατί, παρά τη συνεχή εξόντωση του ελληνικού λαού, οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπάρχουν στο Μνημόνιο είναι αδύνατο να επιτευχθούν;

Όσο για τις κυρώσεις που προβλέπονται για τις χώρες που δεν τηρούν το Σύμφωνο, αυτές εστιάζονται σε πρώτη φάση στις περικοπές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και φτάνουν μέχρι και τις δημεύσεις κρατικής περιουσίας!

Η Γερμανία δε, έχει βάλει στο Σύμφωνο τον ίδιο ακριβώς όρο που χρησιμοποίησε ο Γκέρινγκ, δημεύοντας το 25% της περιουσίας των Εβραίων!

Κάπου εδώ τελειώνει, όμως, το παραμύθι και δίνει τη θέση της στα ανατριχιαστικά μαθήματα της πρόσφατης ιστορίας που δεν τα έχουμε πάρει, και κυρίως δεν τα έχουν πάρει οι Γερμαναράδες...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗΣΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ"ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου