Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Προελαύνει η ρωσική αρκούδα: Υπό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία

 


Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι, δήλωσε ουκρανός αξιωματικός.

Στρατιώτες εισήλθαν στη βάση που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου διατηρεί βάση ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο αξιωματικός Βολοντίμιρ Μπόβα. "Υπάρχουν πύραυλοι, αλλά είναι ανενεργοί", διευκρίνισε.
"Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία" στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ        
Η Ρωσία "δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία" στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία όπου ουκρανοί στρατιώτες και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες.
"Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία", είπε.
 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις του, διότι πρόκειται για ομάδες "αυτοάμυνας" και "δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα".
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του και ότι εναπόκειται στις αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές.
Οι δυτικές χώρες συζητούν πιθανή διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η οποία θα περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.      
Όλα ανοιχτά
Η Ρωσία δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να στείλει εκεί στρατεύματα, εφόσον αυτό της ζητηθεί από τις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας, διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο Ρώσος ηγέτης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμβιβασμού με τη Δύση, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και τονίζοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς "δεν έχει πολιτικό μέλλον".
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν χθες στον αέρα για να εμποδίσουν άοπλους Ουκρανούς στρατιώτες να προσεγγίσουν στρατιωτική βάση. Εξάλλου, δοκιμαστική βολή βαλλιστικού πυραύλου Topol RS-12, ικανού να φέρει πυρηνική γόμωση, πραγματοποίησε χθες η Ρωσία, διακινδυνεύοντας τη διαπραγμάτευση με τη Δύση, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθετούσε αυστηρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι ο "Πούτιν δεν ξεγελάει κανέναν πια".
Στην Κριμαία απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ
Το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της παραμονής του στην χερσόνησο, όπου πάντως αναμένεται να περιοριστεί στη συλλογή των πρώτων στοιχείων για να σχηματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη καλύτερη εικόνα γύρω από τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Ο Σέρι βρισκόταν στο Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να φτάσει στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.
Την Τετάρτη επίσης οδεύει προς την Κριμαία και αποστολή άοπλων αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αποστολή γίνεται με αίτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, στη βάση του αιτήματος για έκτακτη αποστολή άοπλων παρατηρητών (που δεν απαιτεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης από όλα τα βασικά μέλη του ΟΑΣΕ, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Ρωσία).
Συνέρχεται στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεκάλεσε επίσης για την Τετάρτη το Συμβούλιο NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Telegraph)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου