Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Νέες κυρώσεις με στόχο τον στενό κύκλο Πούτιν επέβαλαν οι ΗΠΑ, ακολουθεί η ΕΕ (upd)


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του Associated Press, κυρώσεις εναντίον ακόμα 15 ρώσων αξιωματούχων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ βρίσκονται επτά κυβερνητικοί αξιωματούχοι και 17 επιχειρήσεις που συνδέονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Την επιβολή νέων στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τη Μόσχα για μη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα της Γενεύης, που αποσκοπούσαν στην εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, oι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές στην ΕΕ των 28 χωρών μελών της, οι οποίοι συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να ανταποκριθούν στην απουσία μιας "αποκλιμάκωσης" της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Τα ονόματα αυτών που προστίθενται στον κατάλογο δεν θα δημοσιοποιηθούν έως ότου δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αύριο Τρίτη.

Με τις νέες κυρώσεις, ο αριθμός των αξιωματούχων που έχουν στοχοποιηθεί από τις Βρυξέλλες φτάνει τους 46.

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ βρίσκονται επτά κυβερνητικοί αξιωματούχοι και 17 επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις σε βάρος των αξιωματούχων προβλέπουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος, ενώ οι επιχειρήσεις θα υποστούν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα στους επτά αξιωματούχους βρίσκονται και δύο πρόσωπα που, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ανήκουν στον «στενό κύκλο» του ρώσου ηγέτη. Ένας από τους δύο είναι ο Ιγκόρ Σέτσιν, που συνδέεται με το ρώσο ηγέτη από την εποχή που ο τελευταίος εργαζόταν στην τοπική διοίκηση Αγίας Πετρούπολης.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα θα ανακληθούν άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Ο Λευκός Οίκος καλεί την Ρωσία να «σταματήσει την επέμβασή της και τις προκλητικές ενέργειές της στην Ουκρανία» και προειδοποιεί πως η Ουάσιγκτον «παραμένει προετοιμασμένη» να επιβάλει «ακόμα μεγαλύτερα κόστη» στη Ρωσία σε περίπτωση που η «ρωσική ηγεσία συνεχίσει αυτές τις προκλήσεις, αντί να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

"Αηδιασμένος" από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

"Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία" φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η ανακοίνωση αυτή "καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

"Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης", υποστήριξε και τόνισε ότι η Μόσχα "θα απαντήσει" στις νέες κυρώσεις, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν μετά από μία ακόμη μέρα έντασης στην ανατολική Ουκρανία, μέρα που έχει ως τώρα δει την κατάληψη μίας ακόμα πόλης από ρωσόφιλους αυτονομιστές, αλλά και τη μη απελευθέρωση των επτά παρατηρητών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από τους αντάρτες στην κατειλημμένη πόλη Σλαβιάνσκ.

Η πόλη που κατελήφθη, ονόματι Κονστιαντινόβκα, βρίσκεται στην επαρχία του Ντόνετσκ, επίκεντρο των ταραχών και συγκεκριμένα στο οδικό άξονα που συνδέει την πόλη του Ντόνετσκ με τη Σλαβιάνσκ.

Παράλληλα, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον δήμαρχο του Χαρκόβου, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο δήμαρχος χειρουργείται με τους γιατρούς να δίνουν «μάχη για τη ζωή του».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου