Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

BBC: O Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί και στην Κίνα



Clipboard
Η πρόσφατη παρουσία των Δραγασάκη-Κοτζιά στο Πεκίνο, σύμφωνα με το BBC δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία από ελληνικής πλευράς.
Βρετανός δημοσιογράφος μετέφερε την είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε επίσημη πρόσκληση από την κινεζική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κίνα για επίσημη συνάντηση. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2015, δίχως ακόμη να έχει διευκρινιστεί επακριβώς η ημερομηνία της επίσκεψης.

134103827_14274721548171n
«Αυτό το γεγονός μας δίνει την αίσθηση πως κάτι άκρως σημαντικό συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και μπορεί, πολύ απλά, η Κίνα να βλέπει την Ελλάδα ως μια έξοχη ευκαιρία για επένδυση τώρα που κάποια κομμάτια της κρατικής περιουσίας θα αρχίσουν να πωλούνται», αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC
Μέχρι, πάντως, να γίνει αυτή οι φήμες θα συνεχίσουν να οργιάζουν με τον Σάντγουορθ να προσθέτει: «Φτάνουν και στο Πεκίνο αυτές οι φήμες ότι η Ελλάδα θα προστρέξει στην κινεζική κυβέρνηση ως την ύστατη λύση, αν δεν τα βρει με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Βέβαια, τέτοιου είδους ειδήσεις υπάρχουν και για τη Ρωσία, μόνο που λόγω των τωρινών συνθηκών είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας».
Προς επίρρωση του κινεζικού σεναρίου, έρχεται και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα με κυρίαρχη αυτή του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο σε περίπτωση που αποφασιστεί να ιδιωτικοποιηθεί, η Cosco θα μπει γερά στο παιχνίδι της απόκτησής του.
Ο Σαντγουορθ, πάντως, επισήμανε πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι βλέπουν με αρκετή ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και θεωρούν πως η θέση της τελευταίας είναι στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε άλλη, απευκταία, εξέλιξη και κυρίως ένα Grexit θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς θα δημιουργήσει οικονομική, αλλά και πολιτική αναταραχή που αναπόδραστα να προκαλέσει ζημιά και στο επενδυτικό πλάνο της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου