Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι συζητήσεις με τους Ελληνες είναι σοκαριστικές

sok708_0
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ FAZ .Τη στιγμή που το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group με σκοπό να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, η γερμανική εφημερίδα FAZ εμφανίζει μια άλλη εικόνα.


Συγκεκριμένα, στην κυριακάτικη έκδοσή της, αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι απογοητευμένοι από τις συνομιλίες με την Αθήνα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν βλέπουν πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως »σοκαριστική»».

Η απογοήτευση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα εδράζεται στην άρνηση της Αθήνας, έτσι όπως προέκυψε από τις πρόσφατες συνομιλίες, να προχωρήσει στα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Στέλεχος της Ευρωζώνης που πήρε μέρος στις συζητήσεις δήλωσε πως η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να μιλήσει για μείωση των συντάξεων του Δημοσίου. Μάλιστα, αναφέρει πως οι Έλληνες έστειλαν νέο εκπρόσωπό τους, τον Νίκο Θεοχαράκη που τους είπε ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα. Κάτι που όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης δεν το συμμερίστηκαν απαντώντας του πως η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει να διεθνείς υποχρεώσεις της. «Αν δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αυτό είναι ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα».

Κατά την FAZ, οι εκπρόσωποι του EuroWorking Group έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση διορία έως τις 20 Απριλίου για αν υποβάλλουν αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να γίνει η τελική αξιολόγηση στις 24 Απριλίου, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Μ. Σάββατο

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι πηγές από τις Βρυξέλλες, το Μ. Σάββατο ολοκληρώθηκε μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά εξετάστηκε το νέο σενάριο «μάκρο». Σύμφωνα με αυτό, θα εκτιμηθεί ποιες είναι οι προοπτικές του ΑΕΠ. Η πλευρά του ελληνικού ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως είναι ικανό να υπάρξει 1,5% ρυθμός ανάπτυξης. Έτσι, σύμφωνα με το νέο σενάριο, όταν υπάρξει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στους τεχνοκράτες, στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αυτό τερματιστεί κι αυτό το στάδιο, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή

Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή του μοντέλου διαπραγμάτευσης. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα πρώτα έθεταν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια αναζητούσαν τις προοπτικές της ελληνικής ελληνικής. Με τη νέα «εκδοχή» θα υπάρξει η αντίστροφη συζήτηση. Ήτοι: πρώτα θα διερευνώνται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια θα μπαίνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, είναι φανερό πως οι συζητήσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, καθώς η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στις συζητήσεις με συγκεκριμένη πρόταση. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα ή τη Δευτέρα θα καθοριστεί και το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών δίχως να έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης ή θα χρειαστεί οι Έλληνες εκπρόσωποι να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου