Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο Ερντογάν σε Πανικό από τις Ρωσικές Παραβιάσεις

ερντογαν-2
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι άρχισε να χάνει την ψυχραιμία του μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τα ρωσικά μαχητικά α/φ . Αυτό που τόσα χρόνια κάνει στην Ελλάδα ο ίδιος φαίνεται να μη μπορεί να το αντέξει ούτε για δύο – τρεις παραβιάσεις, που έγιναν στο σύνολο τους μέχρι τώρα.

Την κατάσταση πανικού που βρίσκεται επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του, που δημοσιεύονται σήμερα στα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, στις οποίες υπό τύπο προειδοποίησης !!!!!!, προς τη Ρωσία, αναφέρει ότι, η Ρωσία  θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα και ότι, η Τουρκία δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
Μάλιστα θυμήθηκε σαν γνήσιος θρασύδειλος να βάλλει μπροστά το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι, «Μια επίθεση στην Τουρκία σημαίνει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ», δήλωση που έγινε από τον Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό.
Συνεχίζοντας δε τις απειλές ανέφερε ότι, «Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό».
Προφανώς ο Ερντογάν υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας ειδικά στο αγωγό αερίου Turkish stream, αλλά και στην πολιτική της τόσο  στην ελεύθερη διέλευση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας από τα Στενά, όσο και των αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της. Θεωρούμε ότι η Τουρκία το παιχνίδι της διπλωματίας το ξέρει καλά, όμως στην προκειμένη περίπτωση το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει, με την Ρωσία να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Συρία και την ΜΑ κάνοντας στην άκρη τους αναξιόπιστους και διπρόσωπους Τούρκους. Η συνέχεια φαίνεται αρνητική για την Τουρκία και μάλιστα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα οποιασδήποτε απειλής της. Εμείς δεν έχουμε παρά να προσέξουμε τη χείρα βοηθείας που προσπαθεί να δώσει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην Τουρκία με συνδιαχείριση στο Αιγαίο όπως αναπτύξαμε σε χθεσινό άρθρο μας, προκειμένου αυτή να κρατήσει ακλόνητη και αυστηρή στάση έναντι της Ρωσίας. Πλέον η παρτίδα είναι μόνο για πολύ δυνατούς παίκτες.  
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου