Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας σε Στουρνάρα: Εγκληματική η διάθεση των €11,5 δισ. του ΤΧΣ για άλλους σκοπούς

Τσίπρας σε Στουρνάρα: Εγκληματική η διάθεση των €11,5 δισ. του ΤΧΣ για άλλους σκοπούς 

Για την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Ι.Στουρνάρας, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντας τον για τα αποτελέσματα των stress test και την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση, ο οποίος δεν αμέλησε να υπενθυμίσει ότι το Δημόσιο για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος έχει ήδη διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ.


«Έφθασε, λοιπόν, η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Εξ' ου και χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιλογή χρήσης των 11,5 δισ. ευρω του ΤΧΣ, όχι για αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών, αλλά για τη δημιουργία προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

«Είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γ.Στουρνάρα, προσθέτοντας:

«Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;»

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, «είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τη χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ ως προληπτική πιστωτική γραμμή ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε και το εξής: «Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;» για να προσθέσει:

«Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών. Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές. Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου. Έτσι απειλείται η χώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί καμία επιζήμια για τη χώρα συμφωνία
«Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο. Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Συναντήσεις Στουρνάρα με Στ. Θεοδωράκη και ΔΗΜΑΡ
Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής του «Ποταμιού». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τέλος στις 13 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ. 

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου