Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Θέλουν το δικό τους «ναι» να ακουστεί σαν «όχι»

..και στο βάθος ΕΧΙΤ...
ΣΕ «ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ» ΚΑΛΟΥΝ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ 
Πολιτικό πρεσάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα τη «συναίνεση» θα επιδιώξουν στο εξής Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, με βασικό στόχο να εμφανίσουν τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως κύριο παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας που θέλουν οι δανειστές. 

Τον τόνο έχουν δώσει τις τελευταίες μέρες τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που απευθύνουν προσκλήσεις ενότητας προς την Κουμουνδούρου, από την οποία ουσιαστικά ζητούν να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συμφωνίες που διαπραγματεύεται...
η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη ήταν τα μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου που παρέπεμπαν στην αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες μέρες, με τον πρωθυπουργό να καλεί σε «ενότητα και συστράτευση στην τελευταία μάχη για την έξοδο της πατρίδας μας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση» και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας βγαίνει και πάλι όρθια από τη δοκιμασία ενός ανορθόδοξου πολέμου ασύμμετρων χρηματοοικονομικών απειλών».

Νέα συνάντηση

Προς αυτή την κατεύθυνση και στον απόηχο των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των τραπεζών ουσιαστικά αυτό που καταλογίζει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αφωνία» και «αμηχανία».

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να εξεταστούν και τα επόμενα βήματα ώς τις 20 Δεκεμβρίου, που η κυβέρνηση έχει θέσει ως χρονικό όριο για να καταστεί σαφές το επίπεδο και το είδος της συμφωνίας της με τους δανειστές για την επόμενη μέρα της λήξης του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό και για να εμφανίσει και πάλι θετική εικόνα ανάλογη των πανηγυρισμών με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, στους κόλπους της κυβέρνησης φαίνεται να κατασταλάζει ως γραμμή άμυνας στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών η μετάθεση για τα μέσα του 2015 όλων των καυτών μετώπων που είναι ανοιχτά, όπως είναι το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος και το lock out.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μετά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μπροστά της βρίσκεται το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει στο τέλος του χρόνου και εξετάζονται διάφορα σενάρια από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να μη δημιουργηθούν καταστάσεις ανάλογες του πολιτικού φιάσκου και της αναστάτωσης που προκλήθηκε το καλοκαίρι με τον ΕΝΦΙΑ.

Η αξιολόγηση

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου αυτό το «μαξιλάρι» να αξιοποιηθεί για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση και πριν από την προεδρική εκλογή το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών ενεργειών προβλέπει την κατάληξη σε ένα επίπεδο συμφωνίας, που θα σηματοδοτεί επικοινωνιακά το πέρασμα σε μια «νέα σχέση» της Ελλάδας με τους εταίρους της, η οποία ωστόσο επ' ουδενί θα θέτει σε αμφισβήτηση τη μνημονιακή λιτότητα και την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός καλείται να ανακοινώσει και το νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετακομίζει για τις Βρυξέλλες από την 1η Νοεμβρίου ως νέος κομισάριος εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ερωτηθείσα σχετικά, διέψευσε τις φήμες περί ανασχηματισμού και σημείωσε ότι «είμαστε στην έξοδο και θα κάνουμε τα τελευταία βήματα ενωμένοι».


Του ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου