Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από το ανθρώπινο δράμα των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης-φάντασμα , που μετέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, στον ρ/σ "στο Κόκκινο", από το Κομπάνι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης αποστολής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τουλάχιστον 190.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη κουρδική πόλη από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών. Η πλειοψηφία των προσφύγων έχουν καταφύγει σε 22 στρατόπεδα για Σύρους που λειτουργούν στα σύνορα της Τουρκίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε δύο στρατόπεδα προσφύγων στα οποία ζουν 7.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά και βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Ερυθράς Ημισελήνου. Την ίδια στιγμή 70.000 Κούρδοι πρόσφυγες ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς που λειτουργούν υπο την ευθύνη των κουρδικών αρχών με τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Η Ν. Βαλαβάνη μετέφερε την έκκληση για στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που απευθύνουν οι κουρδικές αρχές, καθώς στους καταυλισμούς αναμένεται να προσέλθουν ακόμη 30.000 πρόσφυγες τις επόμενες μέρες.
Οι Κούρδοι που ζουν στο Κομπάνι έχουν δημιουργήσει ομάδες πολιτοφυλακής προκειμένου να ελέγχουν πιθανή δραστηριότητα των τζιχαντιστών στα σύνορα. «Πριν από μερικές μέρες οι πολιτοφύλακες εντόπισαν έναν νεαρό Γερμανό που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα και να ενταχθεί στις τάξεις του ISIS και τον παρέδωσαν στους γονείς τους» ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη.
Στο Κομπάνι βρίσκονται, απεσταλμένοι της "ΑΥΓΗΣ" και του "Κόκκινου", ο δημοσιογράφος, Πέτρος Κατσάκος και ο φωτορεπόρτερ Μιχάλης Καραγιάννης.

avgi.gr