Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας

TΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟ ΤΑΒΑΝΙ. Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΣΕ ΛΑΪΣΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ. Η LIVE SPORT ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ 

O ευτελισμός της δημοσιογραφίας είναι μια πικρή ιστορία, αλλά αναγκαστικά την καταπίνουμε σαν νιτρογλυκερίνη με περίβλημα κάψουλας, που κάποια στιγμή θα εκραγεί μέσα μας και θα μας εξαερώσει επαγγελματικά. Ανάλογος ευτελισμός υπάρχει στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή μας, στον πολιτισμό και στην παιδεία μας, στους θεσμούς και στους φορείς, αλλά εμένα με ενδιαφέρει εδώ, σε...
αυτό το άρθρο, ο οίκος μου – ο κλάδος μου γενικά, δηλαδή – και το ταβάνι του που διαβρώνεται από τις συνεχείς καταρρακτώδεις προκλήσεις και τις κατακλυσμιαία φθίνουσες αντιστάσεις. Η δημοσιογραφία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της έχει πάρει από καιρό παπαγαλί χρώμα και φωνή συντονισμένη σε συχνότητες που τη βάζουν να εκπέμπει.


Η επίθεση δημοσιογράφου στον Γιάννη Αναστασίου με τον χαρακτηρισμό «άντε ρε καραγκιόζη» μέσα στην αίθουσα Τύπου τού Καραϊσκάκη, δείχνει μια από τις πολλές κακοφορμισμένες πληγές τής δημοσιογραφίας, τον άκρατο οπαδισμό, που δεν είναι σημερινή. Πριν από χρόνια στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, μετά από αγώνα τού Παναθηναϊκού, γνωστός δημοσιογράφος, τηλεοπτικός αστέρας αργότερα, άρπαξε από τα χέρια βοηθού διαιτητή (επόπτη τότε) το σημαιάκι και άρχισε να τον χτυπάει.

Στα πολλά παραδημοσιογραφικά είδη που ενδημούν στα Μέσα (δημοσιογραφία της αρπαχτής, του εκβιασμού, της προποαγάνδας, δημοσιογραφία-τσατσιλίκι κλπ) κυρίαρχο γίνεται, τώρα με την ιντερνετική άνθηση, η δημοσιογραφίας της πειρατείας. Όπου γρήγορα πιστόλια της αντιγραφής επιλέγουν, κοπιάρουν και επικολλούν με ταχύτητα ταχυπιεστηρίου, ξεχνώντας την προέλευση και αυτόν που έκανε το «μεροκάματο» για να βγάλει το θέμα.

Σε μια άλλη, πιο ήπια εκδοχή, μέσα στην κρίση αντιδεοντολογικής δημοσιογραφίας που περνάμε, χθες πολλά από τα Μέσα που αναφέρθηκαν στην πληροφορία της ισπανικής «Σπορτ» για αποχώρηση του Αμπιντάλ από την ενεργό δράση, έκαναν λόγο για σχετικό παλιότερο «δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας» (έτσι, γενικώς, αορίστως) αποφεύγοντας να αναφέρουν ότι αυτή η εφημερίδα ήταν η Live Sport. Η οποία, μάλιστα, τότε είχε εισπράξει μια διάψευση, προβεβλημένη δεόντως από τα Μέσα που αποσιώπησαν το πού πρωτοδημοσιεύτηκε η πληροφορία την οποία επανέλαβε χθες εμπλουτισμένη με στοιχεία η «Σπορτ»
Για να αποδειχτεί έτσι, πως στη δημοσιογραφία που σέβεται τον εαυτό κάποιες φορές η διάψευση ισοδυναμεί με παράσημο.

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport τού Σαββάτου)
Από Harddog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου