Εκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε για την
οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την πολιτική βούληση
«θολώνουν» τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.
Οι δύο θεσμοί εκτιμούν ότι οι οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της «αυτονομίας» της φορολογικής διοίκησης έχουν εξαντληθεί λόγω και της απουσίας βούλησης.
Στο πολύσελιδο υπόμνημα ( 121 σελίδες) που αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής ΔΝΤ και Ε.Ε καταγράφεται πως τα παράθυρα της φοροδιαφυγής παραμένουν ολάνοιχτα παρά το γεγονός ότι έχουν κατ' επανάληψη επισημανθεί στις ελληνικές αρχές και έχουν αγνοηθεί.
Παράλληλα εκφράζεται η μέγιστη αμφιβολία για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθώς θεωρείται απίθανο ο επικεφαλής να μην είναι πολιτική τοποθέτηση.
Με βάση την αξιολόγηση οκτώ ελάχιστων παραμέτρων που την καθορίζουν ΔΝΤ και Ε.Ε εκτιμούν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί και μελλοντικά η αυτονομία του εισπρακτικού μηχανισμού
Οι παράμετροι αυτοί είναι:
* Η διοίκηση των εσόδων να είναι ξεχωριστός φορέας με όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες υπό τη σκέπη της και αποκλειστική απασχόληση με το αντικείμενό της.
* Ο επικεφαλής της να έχει την εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται τους νόμους περί εσόδων.
* να μην είναι πολιτική τοποθέτηση και η θητεία του να είναι πενταετής.
* να διαθέτει εξουσία οργανωσιακών αλλαγών
* ευελίξία προϋπολογισμού
*εξουσία επιλογής και εξέλιξης του προσωπικού
* προσδιορισμός βαθμολογίου και επιρροή σε αποδοχές
* λήψη πειθαρχικών μέτρων μέχρι και την απόλυση.
Αυτό το οποίο αναφέρεται στο υπόμνημα είναι ότι «η έννοια της αυτονομίας είναι ξένη προς την παράδοση διακυβέρνησης της Ελλάδας» και αυτό που εννοείται είναι πως η εκάστοτε κυβέρνηση διατήρησε για τον εαυτό της το προνόμιο να επιλέγει ποιος θα ελέγχει πως θα ελέγχει και ποιοι θα ελέγχονται αντί να φροντίσει να οργανώσει έναν αυτόνομο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που θα κλείσει τις τρύπες της φοροδιαφυγής.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου