Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δημιουργική σύγχυση…

barouvlaki
Γράφει ο Κώστας Παντελάκης

Αν ο λαός δεν μάθει να ακούει αλήθειες και δεν αποφασίζει να τις διαχειρίζεται, στο μέτρο του δυνατού, δεν θα σταματήσει να είναι τίποτα άλλο από Σίσυφος.
Αυτό που γίνεται είναι ένας φαύλος κύκλος, που δεν τελειώνει ποτέ.
Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τις προηγούμενες οφειλές, και μετά πρέπει να ξαναδανειστούμε για να πληρώσουμε τις οφειλές που προέκυψαν από την πρόσφατη λήψη δανεικών, και πάει λέγοντας, χωρίς όμως δυστυχώς η χώρα στο μεσοδιάστημα να παράγει πλούτο, δηλαδή να έχει έσοδα, παρά μόνο με τη μορφή του τουρισμού.

Αυτή η κατάσταση είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί για πάντα, όπως ονειρεύεται ο Γιάνης, φοβερίζοντας τους εταίρους ότι αν δεν μας βοηθήσετε, μετά από εμάς (που είμαστε δημοκράτες) θα έλθουν οι ναζιστές.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο φόβος δεν περνάει,εξάλλου, γι’ αυτό κέρδισε και τις εκλογές.
Η κατάληξη, όσο και αν δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε, θα είναι η επιστροφή στη δραχμή, πολύ απλά διότι είναι αδύνατο  να μας δανείζουν και εμείς να μην μπορούμε να  ξεπληρώσουμε.
Τό ότι η χώρα έχει χρηματοδοτικό κενό (που ή δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ή – το πιθανότερο – αδιαφόρησαν για τις συνέπειες) οφείλεται στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει το Ελληνικό κομματικό σύστημα ως όλον και το προσωπικό του.
Η ευθύνη για την αστοχία είναι μοιρασμένη, τόσο στην προηγούμενη συγκυβέρνηση όσο και στην τωρινή .
Αδιαφόρησαν γι αυτό, από πέρισυ την άνοιξη.
Οι μεν τζογάρησαν πρώτα με τη “χαρτοπαικτική έξοδο στις αγορές” (χωρίς συνεγγύηση των εταίρων) και με τη μαιμού-εκδίωξη του ΔΝΤ, στη συνέχεια με την περιβόητη στρατηγική της “αριστερής παρένθεσης”.
Οι δέ τζογάρησαν με επανάληψη του “κόλπου των πρόωρων εκλογών” (ακριβώς όπως ο Γάπ το 2009 και ο Σάμ το 2012), αυτή τη φορά με αφορμή την εκλογή ΠτΔ.
Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι τό πάγωμα της πραγματικής οικονομίας, πτώση των εισροών στα δημόσια ταμεία.
Τώρα ήρθαν οι μέλισσες ….με κάτι κεντριά νάαααααα.
Εύχομαι εξίσου καλό κουράγιο, καλό ξεμπέρδεμα και καλά μυαλά (και “στερνή μου γνώση να σ’΄είχα πρώτα”) στους κυβερνώντες και γερό στομάχι και ψυχραιμία στους πολίτες…
Τι άλλο να πώ;
Εδώ και δεκαετίες, φοράμε μόνοι μας στραβά σαμάρια και μετά, απο πάνω, τρώμε βέβαια το ξύλο εμείς, τα ανθεκτικά “γαιδουράκια”, οι πολίτες…
Τα σαμάρια δεν τρώνε ποτέ ξύλο – κι άν έτρωγαν, πάλι δεν θα πονούσαν.
Θά μού πείτε τώρα ότι τουλάχιστον έχουμε “αριστερή” κυβέρνηση και μπόλικη ελπίδα .
Ε ναί.είναι να αισθάνεσαι και τυχερός κανείς …που ζεί σε αυτήν την εποχή.
Οι δανειστές  “μας την είχανε στημένη αλλά εμείς… κάναμε αυτό που ζητάγανε και έτσι αποφύγαμε την παγίδα”…καί  “μείνανε παγωτό” οι δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου