Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία


 
Στην εκδήλωση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, όπου απεύθυνε χαιρετισμό αναλύοντας τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι πρωτίστως επίτευξη μιας έντιμης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και τόνισε πως «βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την επίτευξή της».


Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την υλοποίηση ενός νομοσχεδίου με σκοπό την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, την εκμετάλλευση του «φιλόδοξου», όπως είπε «Πακέτου Γιούνκερ», αλλά και την αξιοποίηση συνεργασίων της χώρας, όπως με την τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Δείτε το βίντεο από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ:

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
- Παρά τις δυσκολίες είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Καθήκον μας είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά, για να αποκομίσουμε τα όσο το δυνατόν σημαντικότερα οφέλη για τη χώρα μας. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας. Όλοι και όλες θα κριθούμε στο τέλος από το αποτέλεσμα.
- Ζήτημα για την κυβέρνηση η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο που θα προχωρά στην τακτοποίηση των δανείων αυτών.
- Στήριξη των επενδύσεων μέσω της συμμετοχής της χώρας στο φιλόδοξο «Πακέτο Γιούνκερ». Πρόσφατα, κατατέθηκε η πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδα στην τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS), μια πρόταση που η κυβέρνηση εξετάζει με ενδιαφέρον.
- Μακρόπνοη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. 
- Σκοπός μας η δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού μηχανισμού, μιας νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα χρησιμοποιεί σύγχρονα οικονομικά εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βασιστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο ΕΤΕΑΝ. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας της νέας τράπεζας.
- Βασικοί άξονες του σχεδίου για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης:
  • Αναδιάρθρωση των οργανισμών των υπουργείων
  • Απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης
  • Κωδικοποίηση της νομοθεσίας στη Δημόσια διοίκηση
  • Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των φορολογικών διαδικασιών. Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα. Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση
  • Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, με σκοπό την εξάλειψη των καρτέλ και των μονοπωλίων
  • Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
- Το κυριότερο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι ο τρόπος λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση θα υπάρξει ένα σχέδιο για να εξαλειφθούν οι παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση.
- Η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων. Τα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων προωθούν την ανάπτυξη της χώρας. 
- Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άνοδο της ενεργούς ζήτησης και όχι μόνον στις εξαγωγές. Ανάπτυξη που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας (νέοι επιστήμονες - η επιστημονική εμπροσθοφυλακή της χώρας). Φυσικοί πόροι, ιστορική και γεωπολιτική θέση της χώρας. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε θα πρέπει να βασίζεται στην προστασία της εργασιακής ισότητας.
- Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με γνώμονα της διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.
- Μόλις διευθετηθεί το ζήτημα της ρευστότητας, τότε θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. 
- Δεν αποτελεί ούτε ευθύνη ούτε επιλογή της κυβέρνησης η κρίση ρευστότητας, αντίθετα πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική των εταίρων μας. Δεν θα πω τίποτε άλλο για αυτό, ωστόσο όλοι θα κριθούν μελλοντικά για τη στάση αυτή.
- Αυτή η μακροπροθεσμη λύση θα πρέπει να περιέχει και μια ρύθμιση για την απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους. Μια συμφωνία που θα προβλέπει και ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν θα επιβάλει μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
- Υπάρχουν δυνάμεις και κύκλοι που δεν επιθυμούν μια συμφωνία. Ήδη, πάντως, στους θεσμούς και την ευρωζώνη έχουν αρχίσει να επικρατούν οι σώφρονες φωνές.
- Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους από τις 20 Φεβρουαρίου έχουμε ήδη καταθέσει τις θέσεις μας. Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις εξωτερικές υποχρεώσεις
- Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα για να πείσει τους θεσμούς ότι η κατάσταση που βίωνε η χώρα ήταν επώδυνη.
Βαρουφάκης: Επίκειται μια έντιμη συμφωνία
Εν τω μεταξύ, την ακτινογραφία μιας «έντιμης, αμοιβαίας επωφελούς, συμφωνίας όπως την κατανοεί η κυβέρνησή μας» παρουσίασε από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς -όπως είπε- «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου