Το «ποντάρισμα» του αρχηγού της ΝΔ δείχνει να βασίζεται στην πεποίθησή του ότι ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αλλά και στην βαθιά του εκτίμηση ότι η όποια συμφωνία Τσίπρα-πιστωτών θα προκαλέσει ρήγματα στην κυβέρνηση. Εν ολίγοις, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να επενδύει στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», το οποίο και θεωρεί ότι θα λειτουργήσει ανασχετικά στο όποιο εγχείρημα δικής του εσωκομματικής αμφισβήτισης και αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ.
Το εάν αυτή η πολιτική ανάγνωση έχει βάση θα φανεί μέσα στο επόμενο, το πολύ, δεκαήμερο, ήδη όμως οι πρώτοι που την αμφισβητούν δημοσίως είναι οι ίδιοι οι «δελφίνοι» και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Δεδηλωμένη θέση και εκτίμηση αυτών των στελεχών - από την Ντόρα Μπακογιάννη έως τον Ευριπίδη Στυλιανίδη - είναι πως η σύναψη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών θα σηματοδοτήσει αυτομάτως και την αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή στη ΝΔ. Θρυαλλίδα σ΄αυτή την πορεία, δε, θα αποτελέσει το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει ή όχι την διαγραφόμενη συμφωνία.
Η πρώτη αναμέτρηση επ' αυτού του διλήμματος αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, τα «στρατόπεδα» όμως έχουν ήδη διαμορφωθεί και οργανώνουν τις κινήσεις τους.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η «σκληρή» ηγετική ομάδα της Συγγρού επιλέγουν επί του παρόντος το πολιτικό κατενάτσιο - «πώς να δεσμευτούμε για μια συμφωνία που δεν έχουμε δει;», είναι το βασικό τους επιχείρημα -, όμως δείχνουν σαφή προτίμηση στη μη ψήφιση και τη μετωπική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δε, η εισήγηση που βλέπει άκρως θετικά ο αρχηγός της ΝΔ είναι να μην ψηφιστεί οποιαδήποτε συμφωνία έχει τη μορφή της «ενδιάμεσης λύσης» και όχι τελικού πακέτου - ένα σενάριο, που δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες.
Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι και τα όσα είπε χθες ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στον ΣΕΒ: «Κάποιοι μας ζητούν δέσμευση ότι θα στηρίξουμε τη συμφωνία. Μα αν δεν την ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα την εφαρμόσει; Αυτός δεν είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας;», τόνισε.
Επανέλαβε, δε, πως δεν μπορεί να «διαπραγματευτεί» μια συμφωνία που θα βασίζεται σε φόρους και θα είναι «αντιαναπτυξιακή», ενώ προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω απευθύνοντας πρόσκληση για τη «μεγάλη συνεννόηση για να αλλάξει η χώρα πολιτική».
Τη γραμμή Σαμαρά στηρίζουν σθεναρά στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, ενώ σε εντελώς αντίθετη γραμμή, ωστόσο, κινούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και πολλοί άλλοι.
Η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη, δε, για την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας θεωρείται μήνυμα για θερμές ώρες το επόμενο διάστημα στα κομματικά όργανα της ΝΔ: «Στο τέλος», είπε, «κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».
Την ίδια ώρα, μέτωπο απειλείται να ανοίξει και με τους καραμανλικούς, μετά τη σαφή αιχμή για «πολιτικό φλερτ» Τσίπρα - Καραμανλή που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής:
«Πιστεύω πως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά, δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, που δεν έμεινε αναπάντητη.
«Φτιάχνουν φανταστικούς εχθρούς και δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα των όσων είπε ο κ. Σαμαράς, κυρίως μάλιστα κάτω από αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα και το κόμμα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη Μχελάκη, ενώ και το... twitter του Ευάγγελου Αντώναρου γέμισε για μια ακόμη φορά με άκρως καυστικές αιχμές...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου