Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μαζεύουν τα κομμάτια τους στην Κύπρο: Εως και 40% το κούρεμα

Μαζεύουν τα κομμάτια τους στην Κύπρο: Στο 40% το κούρεμα


Η επόμενη ημέρα της νέας απόφασης του Eurogroup βρίσκει την Κύπρο να είναι ακόμη παραζαλισμένη και να προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Από τη μία επικρατεί η ανακούφιση γιατί αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία και από την άλλη η απελπισία και ο σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα καθώς δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες του κουρέματος και το εύρος της ζημιάς που θα προξενηθεί.
Την Τρίτη θα λειτουργήσουν όλες οι άλλες τράπεζες στη Μεγαλόνησο, εκτός από την Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, αν όλα πάνε καλά.
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση 20%. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τη Λευκωσία ότι θα κυμανθούν σίγουρα στο 30% ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και στο 40%.
Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ
Μετά τη Ρωσία που στην ουσία ένιψε τα χέρια της κάνοντας λόγω εκ των υστέρων για βοήθεια μέσω της επιμήκυνσης του υπάρχοντος δανείου σήμερα ήταν η σειρά της Ουάσινγκτον να αποστασιοποιηθεί.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών δανειστών προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση στο νησί, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι καταθέτες και να κλείσουν οι προβληματικές τράπεζες.
«Από αυτή την άποψη, είναι σημαντική η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχει μετρητά», προσθέτει το υπουργείο σε σημερινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πορείας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας».
«Η συμφωνία για την Κύπρο προστατεύει τους ασφαλισμένους καταθέτες, κάτι που είναι σημαντικό», ενώ παράλληλα εξυγιαίνει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, προστίθεται στη σύντομη ανακοίνωση.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν καθοριστικό να τεθούν οι βάσεις προκειμένου να επανέλθουν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Κύπρο», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου