«Λύση ή διχοτόμηση» για την Κύπρο είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Star» η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του tούρκου υπουργού Εξωτερικών,Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους φυσικούς πόρους του νησιού, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών».
«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει ο Τούρκος υπουργός και υποστηρίζει ότι «οΑναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση». Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:
«1. Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
2. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν.
Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.
3. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».
Ο Τούρκος υπουργός λέει επίσης ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται 17 δισ ευρώ. Η ΕΕ δίνει τα 10 δισ και ζητά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να βρει τα υπόλοιπα 7,5 δισ ευρώ. Επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα με την κατάσχεση τμήματος των τραπεζικών καταθέσεων. Επειδή όμως σημαντικό τμήμα των καταθέσεων ανήκει στους Ρώσους, σκέφτονται να πωλήσουν ειδικά στους Ρώσους τα ομόλογα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στη Νότια Κύπρου και δεν έχει εξορυχτεί».
Αναφερόμενος στα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ο Αχ. Νταβούτογλου λέει ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».
«Μετά από τριάντα χρόνια, η Τουρκία για πρώτη φορά παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύσηδύο κρατών» λέει και προσθέτει: «Εάν λένε ότι ο νότος ανήκει σε μας και ο βορράς σε σας και προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο νότο, τότε αυτό σημαίνει ότι το αποδέχονται. Εάν θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα επί των φυσικών πόρων στον νότο, τότε και η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει έρευνες για τις πηγές του βορρά, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΤΔΒΚ. Το θεωρούμε αυτό όχι απειλή, αλλά θετικό μοχλό. Δεν είναι όμως δυνατό να δεχτούμε την αντίληψη ότι όλες οι πηγές τους ανήκουν. Η αντίληψη αυτή καταργεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ».
«Μόνο στην Τουρκία και πουθενά αλλού, μπορεί να πάει το φυσικό αέριο» λέει ο Αχ. Νταβούτογλου και υποστηρίζει ότι «υπό την έννοια αυτή, ποια είναι η χώρα που έχει ενεργειακή ανάγκη; Εάν τεθεί θέμα μεταφοράς του αερίου στην Ευρώπη, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί στην Ελλάδα, όπου όμως υπάρχουν μεγάλα σεισμικά ρήγματα, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μεταφορά από εκεί. Συνεπώς, είναι υποχρεωμένοι».
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου