Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο ΟΗΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο ΟΗΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο ΟΗΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε αργά χθες το βραδυ ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει «έντονα» το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την καθοδήγηση, του ανταρτικού κινήματος Σελέκα, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επικρίνοντας την επακόλουθη- του πραξικοπήματος- βία και τις λεηλασίες, ανέφερε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και «αν χρειαστεί, θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις », χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές. Η ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ εκδόθηκε μετά από μακρά συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνει τη βία κατά αμάχων, τη σεξουαλική και σεξιστική βία και τη στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες ομάδες, θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Κάλεσε, επίσης, για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της συνταγματικής τάξης, και της εφαρμογής των συμφωνιών της Λιμπρεβίλ, ενώ ζήτησε να εξασφαλιστούν οι ξένοι υπήκοοι και να επιτραπεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου