Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΝΑΖΙ

anastasiades lagarde


ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η σύγκλιση στις Βρυξέλλες του έκτακτου Eurogroup, με απώτερο στόχο την επίτευξη δανειακής σύμβασης και την έγκριση προγράμματος διάσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία του κράτους.
Η μετάβαση μας στις Βρυξέλλες σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είχε μια και μόνο επιδίωξη: Να επιτύχουμε τη σωτηρία της πατρίδας μας μέσα από τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού μας συστήματος.
Οι ώρες ήταν δύσκολες, σε κάποιες στιγμές ήταν δραματικές. Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον το ιδανικότερο. Όμως με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σ' ένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας
.
Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ότι αυτό θα συνεπαγόταν. Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.
Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πως θα ήταν η μέρα μας αύριο χωρίς συμφωνία. Όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες αισθανόμουν την αγωνία σας για την πορεία των συνομιλιών. Η σκέψη μου ήταν συνεχώς μαζί σας και αντλούσα δύναμη από τη θέληση του λαού μας να ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο.
Φίλες και φίλοι,
Δώσαμε όλοι μαζί, λαός και πολιτική ηγεσία μια μεγάλη μάχη από την οποία βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όρθιοι και αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή.
Αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα και την αγωνία που όλοι βιώσαμε τους τελευταίους μήνες και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις. Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από αύριο κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει. Σαν κυβέρνηση θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε παν το δυνατό για να επιστρέψουμε σύντομα στην πλήρη ομαλότητα. Για αυτό και καλώ όλους με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει πλέον τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα από τη δανειακή σύμβαση επιτυγχάνουμε την άντληση δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, αλλά και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές μας εμπιστεύονται τη δημιουργικότητα του λαού μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Φίλες και φίλοι,
Αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε όλοι, πολιτεία και κοινωνία, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας που θα έχουν ανάγκη. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στα πόδια μας για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πράξει το παν ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν πρώτο μέτρο θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας στις επηρεαζόμενες Τράπεζας.
Με τον τερματισμό της αβεβαιότητας επικεντρώνουμε πια την προσοχή μας σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και σε έργα ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Συμπατριώτισσες συμπατριώτες
Όλες αυτές τις μέρες ακούστηκαν φωνές για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Παρά την πικρία και την απογοήτευση που όλοι νιώσαμε από τη στάση που ορισμένοι εταίροι μας τήρησαν έναντι της Κύπρου, δεν θεωρώ ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση.
Φίλες και φίλοι,
Κατανοώντας το δικαιολογημένο αίσθημα οργής που σας διακατέχει από τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεσμεύομαι ότι στις αμέσως επόμενες μέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν.
Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα, αλλά και το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Από σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η Πατρίδα μας πέρασε και χειρότερα. Ο κυπριακός λαός με το πείσμα, τη φιλοπατρία, την εργατικότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και θα μπει ξανά στο δρόμο της δημιουργίας. Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάνοντας μια νέα αρχή για να κτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.
Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα θερμά τους συνεργάτες μου, και αυτούς που με συνόδευσαν στις Βρυξέλλες, και όσους εργάζονταν ακατάπαυστα στην Κύπρο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στη συμφωνία διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική ηγεσία με την οποία βρισκόμουν σε συνεχή διαβούλευση σε όλα τα στάδια των συνομιλιών.

Πηγή:makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου