Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ θα προστατεύονται.
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον» δήλωσε η Σαντάλ Χιούζ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», πρόσθεσε
.
Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος είπε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».
«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters.
Η «βόμβα» της εκπροσώπου του Μπαρνιέ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μοντέλο που αποφασίστηκε για την Κύπρο αποτελεί «πρότυπο» και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
«Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση 'bail-in' (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους», έγραψε χτες στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Όπως είναι φυσικό η δήλωση του Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να πλανάται το «φάντασμα» του κουρέματος πάνω από τις αγορές της Ευρώπης.
Τη θέση του από αυτήν του Ντάισελμπλουμ διαχώρισε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα σημείωσε πως η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι μια ειδική περίπτωση και το πακέτο διάσωσης που εφαρμόστηκε δεν αποτελεί «μοντέλο» για άλλες χώρες. Επίσης πρόσθεσε πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες της Κύπρου πρέπει να αρθούν το συντομότερο.
Πηγή:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου