Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις και το Eurogroup

Πρόταση για κούρεμα της τάξης του 60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου φέρεται να έριξε στο τραπέζι η Τρόικα.




Σε εξέλιξη βρίσκεται δείπνο των Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο με Αναστασιάδη και Σαρρή αυτή την ώρα, ενώ παραμένει αβέβαιο πότε και αν θα αρχίσει κανονικά το Eurogroup.
Δύο θεωρούνται τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις: το αν θα τραβήξει η Τράπεζα Κύπρου το ELA της Λαϊκής, και το αν τελικά θα εισέλθει σε καθεστώς εκκαθάρισης η Κύπρου (το πρώτο συνεπάγεται το δεύτερο ούτως ή άλλως).
Παρά το ξεκίνημα του Eurogroup, με σχεδόν τέσσερις ώρες καθυστέρηση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς, οι Κύπριοι δεν βρίσκονται στη συνεδρίαση αλλά διαπραγματεύονται με την Τρόικα.
Σύμφωνα με Κυπριακές διπλωματικές πηγές, η διαφωνία μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής. Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Λαϊκή. Νωρίτερα το απόγευμα, πηγές της Ευρωζώνης διεμήνυαν στην «Κ» ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν ξεχωριστές οντότητες η Λαϊκή και η Κύπρου. Ωστόσο, το γεγονός ότι ξεκινάει η Ολομέλεια του Eurogroup δημιουργεί ελπίδες ότι υπάρχει τουλάχιστον μία γραπτή συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι.
Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε μία νέα συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθώς και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι διαπραγματεύσεις είναι δραματικές, το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην αποπληρωμή των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Κύπρος στον ELA και η οποία επιδιώκεται από το ΔΝΤ να περάσει μέσα από την Τράπεζα Κύπρου, το υγιές κομμάτι της οποίας θα απορροφήσει, σύμφωνα πάντα με τα όσα θέλει η Τρόικα, και το υγιές κομμάτι της Λαϊκής.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, η τρόικα φέρεται να έριξε στο τραπέζι πρόταση για κούρεμα της τάξης του 60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει κούρεμα στις καταθέσεις που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου 25% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Το σενάριο του κουρέματος 4% για τις άλλες τράπεζες παραμένει σε ισχύ.
Οι επαφές μεταξύ του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.ήταν συνεχείς. Προηγήθηκε γεύμα εργασίας του κύπριου ηγέτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο», διεμήνυσε πριν από λίγη ώρα μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης.
Αισιόδοξος ο Άσμουσεν
Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου εμφανίζεται το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».
Αναμένεται παράλληλα με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας να σημειώνονται και άλλες κινήσεις μεταξύ άλλων Ευρωπαίων ηγετών.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών. Σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ είναι εκείνο που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα συνεισφέρει στη στήριξη της Κύπρου είναι μικρό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία για εσωτερικούς τους λόγους, θέλουν οπωσδήποτε να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός και στο πρόγραμμα της Κύπρου.
Η κοινή γνώμη βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προειδοποιεί ότι η Κύπρος απειλείται με χρεοκοπία.
www.kathimerini.grΠηγή: Καθημερινή της Κύπρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου