Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

O OΠΑΠ, η Ιντραλότ και το γερμανικό τριήμερο του Σαμαρά


Κι ενώ η Κύπρος φλέγεται και η προσοχή των εγκεφαλικών Ελλήνων πολιτώνείναι στραμμένη στο νησί της Αφροδίτης, οι Γερμανοί πιεζουν με κάθε τρόπο (κι έχουν τον τρόπο τους οι μπαγάσηδες) τον Σαμαρά να εγκρίνει το νέο Σχέδιο Σύμβασης μεταξύ του μερακλίδικου ΟΠΑΠ και της Ιντραλότ.Σημειώνουμε ότι οι λογαριασμοί του αμαρτωλού οργανισμού που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες θα κουρευτούν παραδειγματικά. Μιλάμε για μεγάλη χασούρα και να δούμε εάν οι μέτοχοι ζητήσουν τα ρέστα τους από τον Λουρόπουλο.
Οι Γερμανοί λοιπόν εκπρόσωποι πολυεθνικών κολλοσών που επισκέπτονται σήμερα τον Σαμαρά, φλέγονται για την ανανέωση της σύμβασης. Στο μεταξύ ο Σταυρίδης του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να αποφασίσει για την συγκεκριμένη σύμβαση μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και με τους υπόλοιπους διεκδικητές του Οργανισμού να έχουν προσφύγει στην Δικαισύνη για την προνομιακή μεταχείριση της Ιντραλότ. 


Το ρεπορτάζ που ακολουθεί από το Capital με την υπογραφή του Νίκου Χρυσικόπουλου.
Μια κομβικής σημασίας Γενική Συνέλευση για τη μελλοντική πορεία του Οργανισμού συγκαλεί σήμερα η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων, οι μέτοχοι της εταιρεία θα κληθούν να αποφασίσουν για την έγκριση Σχεδίου Σύμβασης, μεταξύ της ΟΠΑΠ ΑΕ και της Intralot, με αντικείμενο την «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της ΟΠΑΠ σε αυτό, καθώς επίσης και για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού».

Όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική έκθεση – εισήγηση του δ.σ. προς τους μετόχους, η διοίκηση της εταιρείας, μετά από αξιολόγηση διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, και πάνω στην βάση του διαγωνισμού που διεξάχθηκε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πρότεινε στην Intralot τη σύντμηση του χρόνου καταγγελίας μετά την παρέλευση τριετίας και τη λήξη της στην πενταετία, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή ενδεχόμενη μετάβαση στο νέο σύστημα και να αναλάβει η ΟΠΑΠ Α.Ε. με ίδιες δυνάμεις την συντήρηση και λειτουργία του νέου συστήματος. 

Με βάση τις επιστολές που αντήλαξαν οι δύο πλευρές, οι ειδικές ρυθμίσεις που πρότεινε η διοίκηση στο Δ.Σ. είναι: 
 
* Η σύμβαση που θα υπογραφεί, για το κεντρικό σύστημα, θα καλύπτει το σύνολο των τμημάτων της διακήρυξης του διαγωνισμού. Η υλοποίηση δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα (VLTs), Online και Λαχεία – Ξυστό. 

* Η έναρξη των προθεσμιών της σύμβασης άρχεται από την 31η Ιουλίου 2013, ενώ η έναρξη των εργασιών υλοποίησης θα είναι άμεση, δηλαδή αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η διάρκεια των εργασιών υλοποίησης δεν θα υπερβεί τους επτά μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

* Η έναρξη των πληρωμών παροχής υπηρεσιών θα γίνει σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού, ενώ η έναρξη των πληρωμών των τερματικών θα γίνει σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2011. Μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος, ο ανάδοχος θα αμείβεται με τις τιμές της σύμβασης του 2010. 

Σημειώνεται πως οι βασικοί όροι (http://www.capital.gr/news.asp?id=1754959) της νέας προτεινόμενης συμφωνίας τεχνολογίας με την Intralot, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΑΠ, προβλέπουν τριετή αρχική περίοδο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία που το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία, και στη συνέχεια προβλέπονται έξι μήνες διαπραγματεύσεων και 18 μήνες μετάβασης στο νέο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ορίζεται έως τις 31/7/2018. Η, δε, αξία της σύμβασης ορίζεται σε 29,5 εκατ. ευρώ, άνευ ΦΠΑ, και δεν προβλέπεται καμία τροποποίηση ή αναθεώρηση. Επιπρόσθετα, η αμοιβή για τις υπηρεσίες υποστήριξης για την περίοδο των πέντε ετών ορίζονται σε 79,2 εκατ. ευρώ, η οποία θα πληρώνεται σε μηνιαίες καταβολές.  Η συνολική αξία του νέου συμβολαίου ορίζεται σε 108,8 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Γ.Σ., απαιτείται απαρτία του 34% του μετοχικού κεφαλαίου και λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία 50% + 1 εκπροσωπουμένων ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ τα funds Silchester και Baupost ελέγχουν άνω του 5% και 5,2% αντίστοιχα.

Oι μνηστήρες
Την ερχόμενη Πέμπτη εκπνέει όμως και η νέα διορία που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για την ανακοίνωση των οριστικών σχημάτων των υποψηφίων που θα κληθούν να καταθέσουν προτάσεις για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού. 

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τους Γερμανούς της Gauselmann να μην εμφανίζονται «ζεστοί» για τη συμμετοχή τους, όπως συμβαίνει και με το Third Point LLC. Αντίθετα, οι Κινέζοι της Fosun International (συμμετέχουν μέσω της Primrose Treasure Limited) εμφανίζονται να βρίσκονται πολύ κοντά στη BC Partners. ‘Ένταξη στο σχήμα διεκδικεί και ο όμιλος Κουτσολιούτσου (FF Group), ενώ ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του ομίλου Λασκαρίδη. Παράλληλα, φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις του Texas Pacific Capital με τον όμιλο Κοπελούζο, αλλά και με την ισραηλινή Playtech. 

Σε ό,τι αφορά την Emma Delta (το fund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc με ποσοστό 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%), θεωρείται ότι θα βρεθεί μεταξύ των διεκδικητών που θα φθάσουν μέχρι την κατάθεση οικονομικής προσφοράς. Τέλος, όλα ανοικτά παραμένουν για τον όμιλο Intralot, ο οποίος παράλληλα με το διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ προσβλέπει στην διεκδίκηση και της τουρκικής κρατικής λοταρίας Milli Piyango.


Πηγή:kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου