Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών των G-20 χαμογελούν για την αναμνηστική φωτογραφία. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε ο Β. Σόιμπλε έχασε το χαμόγελό του...
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών των G-20 χαμογελούν για την αναμνηστική φωτογραφία. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε ο Β. Σόιμπλε έχασε το χαμόγελό του...


Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
Απομονωμένος περισσότερο από ποτέ βρέθηκε ο Γερμανός Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.
Το βράδυ της Παρασκευής, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών των G-20, ο Γερμανός φέρεται να είχε φραστικό επεισόδιο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel η διαφωνία ήταν έντονη («όργιο φωνασκιών») και αφορούσε τα προγράμματα λιτότητας, αλλά και τους χειρισμούς απέναντι στην οικονομική κρίση.
Ο Αμερικανός υπουργός και εκπρόσωποι του ΔΝΤ κάλεσαν τη Γερμανία, ως μεγαλύτερο και πλέον εύρωστο κράτος της Ευρώπης, να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.
Δυσφορία
Εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την επιμονή του Βερολίνου με τη λιτότητα και, αντί αυτής, ζήτησαν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και να προχωρήσει η έκδοση ευρω-ομολόγων. Κάλεσαν, τέλος, τη γερμανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Έως τώρα δεν είχα ακούσει από κανέναν τέτοιες προτάσεις, για το τι πρέπει να κάνει η Γερμανία», φώναξε ο Σόιμπλε και κάλεσε την αμερικανική πλευρά να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ευρωπαίων: «Αν με δημοσιονομικό έλλειμμα 8% καταφέρνετε να αυξήσετε το ΑΕΠ 3%, αυτό δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη».
Με τις απόψεις του κ. Σόιμπλε συντάχθηκε και ο ομοϊδεάτης του, Βρετανός υπουργός, Τζορτζ Όζμπορν, που επίσης δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ να ξεπεράσει την εμμονή με τη λιτότητα. Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, του έργου των Ρογκόφ και Ράινχαρτ (καθηγητές του Χάρβαρντ, μελέτη των οποίων προσέφερε επιχειρήματα υπέρ της μείωσης του χρέους αλλά αποδείχθηκε εσφαλμένη), υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για δικαιολογίες όσων πάντα αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες και το χρέος».
Στον αντίποδα των απόψεων των δύο δεξιών κυβερνήσεων από την Ευρώπη, βρέθηκε ο εκπρόσωπος της (επίσης δεξιάς) ιαπωνικής κυβέρνησης, Τάρο Άσο. Μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, προσπάθησαν να απαλείψουν από το τελικό ανακοινωθέν, κάθε κριτική στην υπερχαλαρή πολιτική που υιοθέτησε από τις αρχές του έτους η Ιαπωνία. Κατάφεραν να αναγνωριστεί ότι στόχος της πολιτικής αυτής είναι η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και όχι η αποδυνάμωση του γεν.
Παρότρυνση
Μετά από επιμονή του υπουργού Οικονομικών της Ν. Κορέας, το τελικό ανακοινωθέν περιέχει απλά την παρότρυνση να λαμβάνονται υπόψη «πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις παρατεταμένων περιόδων νομισματικής χαλάρωσης».
Στο ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνονται, αντίθετα, σαφείς στόχοι για τη μείωση του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, που ασκεί την προεδρία του G-20) προσπάθησαν να θέσουν τις βάσεις, ώστε οι ηγέτες του να λάβουν την επίσημη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου. Συνάντησαν όμως τη σθεναρή αντίθεση των ΗΠΑ και αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν.
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου