Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Κύπρος βρήκε τον δικό της... Παπακωνσταντίνου



Επιβεβαιώνεται (εκ των προτέρων) η πρόθεση πώλησης του κυπριακού χρυσού...έναντι πινακίου φακής 
Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, παρά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν, το δημοσίευμα του Reuters  περί πρόθεσης της κυπριακής κυβέρνησης να εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης η εκποίηση του χρυσού θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. 


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μεγάλη απόφαση και σημείωσε πως οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. 

Είναι περιττό να επαναλάβουμε όσα γράψαμε ήδη  κατά της εκποίησης των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού, και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό. Σημειωτέον ότι όταν δημοσιεύτηκε αρχικά η είδηση, 400 εκ. ευρώ σε χρυσό αντιστοιχούσαν σε 10,36 τόνους μετάλλου, ενώ τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κύπρου ανέρχονταν σε 13,9 τόνους στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Στο μεταξύ όμως η κατάρρευση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές σημαίνει ότι για την επίτευξη του στόχου των 400 εκ. ευρώ θα χρειαστεί η πώληση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού. 

Εκτός από τη σημασία των αποθεμάτων χρυσού για ένα κράτος στη θέση της Κύπρου, οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών παραβιάζουν ένα βασικό κανόνα: και αν ακόμη κάποιο κράτος αποφασίσει να πουλήσει χρυσό, η πώληση δεν προαναγγέλλεται, για προφανείς λόγους: η αναγγελία της επικείμενης πώλησης ρίχνει τις τιμές. Ήδη με την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου από το Reuters στις αρχές του μήνα, η τιμή του χρυσού λόγω της ξαφνικής προσφοράς στη διεθνή αγορά υποχώρησε σημαντικά, και έκτοτε ακόμη περισσότερο. Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο Bloomberg δεν θα τη βοηθήσουν να ανέβει... 

Αναρωτιέται κανείς αν έχουμε στην περίπτωση της Κύπρου μια επανάληψη του ελληνικού φαινομένου Παπακωνσταντίνου, δηλαδή έναν υπουργό Οικονομικών που με τις δηλώσεις του χειροτερεύει τη θέση της χώρας. 

Από τον κ. Παπακωνσταντίνου (και φυσικά τον προϊστάμενό του ΓΑΠ) έχουμε να θυμόμαστε τις δηλώσεις περί "Τιτανικού", που έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία. Φοβούμαστε ότι από τον κ. Γεωργιάδη και τον προϊστάμενό του Ν. Αναστασιάδη θα έχουμε να θυμόμαστε την εκποίηση των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού έναντι πινακίου φακής. 

Πηγή: Εν Κρυπτώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου