Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 51 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους

Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Οκλαχόμα, η οποία σαρώνεται από ανεμοστροβίλους. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται στους 51, εκ των οποίων 20 παιδιά

Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 51 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους

Οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή Μουρ και ο Ομπάμα διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν νωρίς χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Τη Δευτέρα ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε το προάστιο Μουρ, 55.000 κατοίκων και παρέμεινε στο έδαφος για περίπου 45 λεπτά. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 51, ανάμεσά τους και 20 παιδιά.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 51 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους

Το δημοτικό σχολείο «Plaza Towers» δέχθηκε ευθύ χτύπημα, καθώς βρέθηκε ακριβώς στο δρόμο του ανεμοστρόβιλου: η οροφή του κόπηκε στα δύο και οι τοίχοι γκρεμίστηκαν. «Το σχολείο ισοπεδώθηκε. Οι τοίχοι έγιναν πίτα. Υπάρχουν ακόμη παιδιά που αγνοούνται, υπάρχουν πτώματα που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια. Είναι εντελώς τρομακτικό», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος της πολιτείας.
Το δεύτερο δημοτικό σχολείο, το Briarwood, καταστράφηκε επίσης με τους δασκάλους να καταβάλλουν προσπάθειες να κρατήσουν ασφαλείς τους μικρούς μαθητές.
Η κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μαίρη Φέλιν έκανε λόγο για μία «τραγική ημέρα».
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες
Περισσότεροι από 200 μέλη της εθνοφρουράς της Οκλαχόμα, μαζί με προσωπικό της πολιτείας κλήθηκαν να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο ψάχνοντας για επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα. Καθώς έπεσε η νύχτα οι ομάδες ερευνών με κράνη μπήκαν μέσα στα ερείπια προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους.
Συγκλονιστικές σκηνές
Οι σκηνές στον τόπο της καταστροφής συγκλονίζουν. Ένας πατέρας κάθεται σιωπηλός και δακρυσμένος σε ένα σκαμνάκι περιμένοντας να ακούσει νέα για το παιδί του που αγνοείται.
«Δεν έχω λόγια. Πώς συνέβη αυτό; γιατί συνέβη», αναρωτιέται η μητέρα ενός άλλου μαθητή που σώθηκε από το κατεστραμμένο σχολείο.
«πώς θα το εξηγήσουμε αυτό στα παιδιά; Πώς θα ξυπνήσουν αύριο το πρωί και όλα θα λείπουν - το σχολείο, τα σπίτια, οι φίλοι;», συμπλήρωσε η μητέρα.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου