Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ενα βιβλίο τραγικά επίκαιρο!


Aν ελέγξει κανείς τα αρχεία της ελληνικής τηλεόρασης από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι σήμερα θα διαπιστώσει ότι ο πλέον προβεβλημένος πολιτικός αρχηγός είναι μακράν ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Και αν ρωτήσεις «γιατί συμβαίνει αυτό», ορισμένοι θα υπαινιχθούν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προωθείται από «καναλάρχες – εκδότες - επιχειρηματίες - συμφέροντα», όλους αυτούς τέλος πάντων που κυριαρχούν (;) στα ΜΜΕ. 


Δυστυχώς για την τηλεόραση τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δημοσιογράφος και διαφημιστής παλιότερα ξέρει καλύτερα από τους περισσότερους πολιτικούς την δημαγωγική τέχνη της τηλεόρασης. Και δεν διστάζει να κατέβει στο επίπεδο του τηλεοπτικού κοινού, έτσι ώστε οι τηλεθεατές - των πρωινών, των «μεσημεριανών» και των μεταμεσονύχτιων εκπομπών – να πιστέψουν ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο αυτός και έτσι να τον λατρέψουν. 
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πολύ πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής είχε προβάλει ακραίες θέσεις σε πολλά κοινωνικά και εθνικά θέματα. Από τότε πολλά άλλαξαν, ο Πλεύρης στο πλευρό «του Προέδρου» έγινε Γεωργιάδης και τώρα τελευταία Ψυνάκης αλλά οι θέσεις «του Προέδρου» δεν νερώθηκαν. Έγινε «πιο εύγεστος και πιο εύπεπτος» όπως παραδέχεται ο ίδιος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετατοπίσθηκε πολιτικά. «Δεν αλλάξαμε αυτά που σερβίρουμε! Αλλάξαμε τον τρόπο που τα σερβίρουμε» (Γ.Κ. 16.10. 2006). Αποκαλυπτικές για αυτές τις αλλαγές στο σερβίρισμα των θέσεων του ΛΑΟΣ είναι οι 295 σελίδες του βιβλίου «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη – Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς». Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Ψαρράς - μέλος της ερευνητικής ομάδας «Ιός» της «Ελευθεροτυπίας» - ελάχιστα μιλάει σε αυτό το βιβλίο, αφήνει όμως τον Κρατζαφέρη να ξεδιπλώσει τις διαχρονικές του θέσεις. Για τους Ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, τους Χουντικούς, τον Χίτλερ, τους Τούρκους, τον Λεπέν, τους μετανάστες, τους Αρχαίους Έλληνες. Πολλές σελίδες είναι απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από συζητήσεις ή ομιλίες στο Τηλεάστυ.
Κάποιες σε κάνουν να ανατριχιάσεις, κάποιες άλλες να γελάσεις, όλες όμως είναι αποκαλυπτικές της κοσμοθεωρίας «του Προέδρου» και των συνεργατών του. Και ίσως αυτήν την περίοδο της ποικιλόμορφης κρίσης που όλοι αναρωτιούνται «πως φτάσαμε ως εδώ» (sic), το βιβλίο του Ψαρρά να πρέπει να μοιραστεί στα τηλεοπτικά (ιδιωτικά και κρατικά) πάνελ. Όχι βέβαια για να μειωθούν οι προσκλήσεις στον Πρόεδρο αλλά για να γνωρίζουν οι πανελίστες με ποιόν συνομιλούν. Άλλωστε νομίζω ότι και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης θέλει πλέον να τον τιμούν γι’αυτό που πραγματικά είναι και όχι γι’αυτό που σέρβιρε ότι είναι.
kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου