Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΑΛΕΞΗ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ-Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαλύσει τις συνιστώσες και να κάνει κόμμα

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαλύσει τις συνιστώσες και να κάνει κόμμα


Την ανάγκη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών, είπε.

Ειδικότερα, στη μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση.
Τώρα όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.
Αντιδρά λυσσαλέα στη διάλυση των συνιστωσών ο Λαφαζάνης
Οχι στο «κόμμα-σιωπητήριο» είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας αιχμηρό και σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος με αφορμή τις προτάσεις για ενιαία λίστα στις ψηφοφορίες των οργάνων και κατάργηση των Συνιστωσών.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Μανώλη Γλέζου από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί εκτιμούσαν ότι συνιστά ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόταση κατάργησης των Συνιστωσών.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των κειμένων – Καταστατικό και Θέσεων και κυρίως του Κανονισμού Συνεδρίου.

Με τις ψηφοφορίες αυτές αναμένεται να κλείσουν τα κείμενα που θα δωθούν για διάλογο στις οργανώσεις βάσης το επόμενο διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει 11-14 Ιουλίου στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ψηφοφορία για τον Κανονισμό του Συνεδρίου, καθώς σε αυτή θα κριθεί και αν θα περάσει η πρόταση του κ. Τσίπρα για ενιαία λίστα.

Στελέχη της πλειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο, δημιουργώνοντας νέους πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Με την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας - Αντ. Νταβανέλλος, Αλ. Καλύβης, Βας. Πριμηκύρης - η πλευρά της μειοψηφίας, επί της ουσίας σήκωσε το γάντι που της πέταξε η ηγεσία του κόμματος για τις θέσεις που προέβαλε σχετικά με την επιβολή ενιαίας λίστας στις ψηφοφορίες, την διάλυση των Συνιστωσών και στην εκλογή του προέδρου.

Πίσω από τα διαδικαστικά, η Αριστερή Πλατφόρμα, με την πλευρά της οποίας συντάχθηκαν και δυνάμεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, έδειξε την έντονη ενόχλησή της για τους χειρισμούς προσωπικά του επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για συνιστώσες και ενιαία λίστα μέσω συνέντευξης στο ραδιόφωνο (Κόκκινο) πριν τις καταθέσεις στα όργανα του κόμματος.

Αιχμές Λαφαζάνη για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μια ιδιαίτερα πολιτική, και «αρχηγικού τύπου» ομιλία, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου «δεν αγγίζει το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως είπε, διαφωνεί με την άποψη ότι το πρόβλημα είναι πως το κόμμα «έχει κολλήσει στο 27%». «Το 27% δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» τόνισε.
Τι λέει ο Δημήτρης Βίτσας για τη χρηματοδότηση των συνιστωσών
 Θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, είπε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στη συμμετοχή των συνιστωσών στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει μετά το επικείμενο συνέδριο του κόμματος και υπoγράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα, μετουσίωσε σε πράξη την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς.
Παράλληλα ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε πως «πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ που θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας» ενώ υποστήριξε ότι ο λόγος της ανόδου του κόμματος στις εκλογές του 2012 υπήρξε το κάλεσμα της κυβέρνησης της Αριστεράς για ενότητα και η αποφασιστική συμμετοχή στην ανάπτυξη κινημάτων ανατροπής και αλληλεγγύης.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των συνιστωσών, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε «οι συνιστώσες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά» τονίζοντας ότι «η οικονομική μας δραστηριότητα ελέγχεται κατ' έτος από ορκωτούς λογιστές και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι διάφανη, «τσιγγούνικη» και πολιτικά αποτελεσματική».
Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης Τσίπρα
Σε ερώτηση για το θέμα της ποσόστωσης των συνιστωσών στη νέα ΚΠΕ ο κ. Βίτσας παρέπεμψε σε μεταβατικές διατάξεις που ενδεχομένως θα αποφασίσει το Συνέδριο, ενώ ο ίδιος απάντησε αρνητικά. «Κάθε τάση ή ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει όλες τις δυνατότητες να εκφραστεί. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ενσωματώσουμε βασικές δημοκρατικές αρχές, να δυναμώσουμε την πολιτική λειτουργία, καθώς και τα πολιτικά και εκτελεστικά όργανα σε όλα τα επίπεδα, να έχουμε στα όργανα κοινωνική εκπροσώπηση, νέα στελέχη και βεβαίως ισχυρή ποσόστωση φύλου» είπε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του Κόμματος, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνεται από το Συνέδριο καθώς «δεν πρόκειται για μονοπρόσωπη εξουσία αλλά για το βάρος της πιο υπεύθυνης πολιτικής εκπροσώπησης και θεωρώ πως ο Αλέξης Τσίπρας τα έχει καταφέρει άριστα και θα συνεχίσει».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου