Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Σενάρια θέλουν τον Σαμαρά να φτιάχνει νέο κόμμα μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Ζώη! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ τι συζητείται στους διαδρόμους της Βουλής

Σενάρια θέλουν τον Σαμαρά να φτιάχνει νέο κόμμα μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Ζώη! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ τι συζητείται στους διαδρόμους της Βουλής  Με αφορμή την οικονομική χρεοκοπία της Νέας Δημοκρατίας


«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τέλος… Τα κόμματα αυτά, με δεδομένο ότι έχουν χρεοκοπήσει και δεν θα ξαναπάρουν δάνεια από τράπεζες (τη στιγμή που το πάνω χέρι έχει, πλέον, η τρόικα) θα κλείσουν και ο πρωθυπουργός ήδη προωθεί το σχέδιο της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα. Το νέο κόμμα θα λέγεται “Νέα Ελλάδα”, σύμφωνα με το nez.gr.

Σε αυτό θα ενταχθούν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εάν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια δημιουργίας κοινού σχήματος με τον Φώτη Κουβέλη, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επί της παρούσης φαίνεται ότι έχει εκφραστεί άκρως θετικά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη».
Η τοποθέτηση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον γραφικό ή πολιτικό αντίπαλο της τρικομματικής κυβέρνησης. Η εκτίμηση αυτή με βάση τις τρέχουσες παρασκηνιακές διεργασίες, κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους της Βουλής τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ.
Όπως ανέφεραν στο nez.gr κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, επιβεβαιώνοντας ορισμένες από τις φήμες οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα τους προηγούμενους μήνες, η απόφαση του κ. Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στο «κλείσιμο» της ΝΔ και στη δημιουργία ενός νέου κόμματος το οποίο θα συγκεντρώσει στις τάξεις του, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, την πλειονότητα των «μνημονιακών» δυνάμεων, πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Η ονομασία του νέου φορέα φαίνεται ότι θα είναι «Νέα Ελλάδα». Θα επιχειρήσει να καλύψει το χώρο της δεξιάς και του κέντρου εστιάζοντας τη ρητορική του σε όσους ακόμη «αντέχουν» και προτιμούν πιο συντηρητικές επιλογές, παρά το «φόβο μιας αριστερής κυβέρνησης».
Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί τα δεδομένα για το «κλείσιμο» της Νέας Δημοκρατίας και την έναρξη λειτουργίας του κόμματος της Νέας Ελλάδας.

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τον κ. Σαμαρά σε αυτή την απόφαση είναι, πρώτον, το γεγονός ότι τα χρέη της ΝΔ προς τράπεζες και τρίτους ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ -το κόμμα δεν δύναται να πάρει ξανά δάνειο ενώ έχει εξαντλήσει την κρατική επιχορήγηση που του αναλογεί και για τα αμέσως επόμενα χρόνια- και, δεύτερον, η προσωπική επιθυμία του ιδίου να προχωρήσει σε ριζικές ανατροπές, με σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό, κρούσεις για τη δημιουργία συμμαχιών που θα υποστηρίξουν αυτή την εξέλιξη δεν έχουν γίνει μόνο εντός της ΝΔ αλλά και εκτός, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ορισμένοι υποστηρίζουν και με την ηγεσία του) καθώς και με ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία ή παραμένουν στο «μνημονιακό» μπλοκ.
Στη λίστα των βουλευτών τους οποίους η ομάδα Σαμαρά φέρεται να έχει προσεγγίσει λαμβάνοντας μια εκ των προτέρων θετική απάντηση, συμπεριλαμβάνεται ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Το κόμμα το οποίο ίδρυσε πρόσφατα και έχει την ονομασία… «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» δεν τραβάει στις δημοσκοπήσεις, λένε συνάδελφοι του κ. Λοβέρδου, στη Βουλή και προσθέτουν ότι «ο Ανδρέας ξέρει ότι θα πρέπει για να συνεχίσει να είναι ενεργός, να βρει έναν τρόπο να διατηρηθεί βουλευτής και μετά τις επόμενες εκλογές. Η φιλοσοφία Σαμαρά με βάση και τις θέσεις που εκφράζει μετά την έξοδο του από το ΠΑΣΟΚ δεν απέχουν σε πολλά σημεία».
Επίσης, θετικός φαίνεται ο κ. Χρήστος Ζώης ο οποίος πρόσφατα ίδρυσε με τη σειρά του τη «Νέα ΜεΡΑ». Η τύχη του φορέα αυτού φαίνεται από την αρχή ότι θα είναι ανάλογη με την κίνηση του κ. Λοβέρδου, αφού τόσο ο ένας όσο και ο άλλος δεν φαίνεται να κατάφεραν από την αρχή να συσπειρώσουν γύρω τους, έστω και ένα μικρό τμήμα των δυσαρεστημένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και όταν το ξεκίνημα δεν είναι καλό και με δεδομένο ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου