Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η κρίση είναι πρωτίστως ηθική

Του Κοσμά Δημητριάδη

"Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους, σε εποχές ηθικής κρίσης" (Θεία Κωμωδία του Δάντη).

Κάπως έτσι, μπορούμε να δείξουμε που μπορεί να καταλήξει η ουδετερότητα και η απουσία της κοινωνίας, σε μία τέτοια εποχή όπως η δική μας. Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό; Κανείς δεν ξέρει εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Απλά σταματήστε να είστε απών στην ιστορία που γράφεται.

Τι είναι ηθική όμως και πώς επηρεάζει την κρίση;

Είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που μας δείχνει ποιες ανθρώπινες πράξεις είναι αποδεκτές κι ορθές και ποιες ανάρμοστες και λανθασμένες. Φτάσαμε στο σημείο που η κυριότερη πράξη που λείπει αυτή την στιγμή από την Ελληνική κοινωνία, είναι η «αιδώς», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, ο σεβασμός τότε, η ντροπή σήμερα. Δυστυχώς, στην σημερινή εποχή η ντροπή έχει χαθεί και όπως λέει και ο σοφός λαός μας, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Όταν οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια κυβερνούν, χωρίς ίχνος ντροπής, όπως δείχνουν αυτά που λένε και αυτά που κάνουν, πώς μπορεί ο λαός ο ίδιος να κάνει το αντίθετο; Όταν ο πολιτικός δεν έχει σεβασμό προς τον λαό, και μέσα από την πολιτική που προσφέρει κάνει μόνο κακό, πώς  η κοινωνία θα έχει σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων;


Υπάρχει ακόμα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που σκέφτεται όπως οι πολιτικοί, να μην νοιάζονται για τον διπλανό τους. Να βλέπεις το διπλανό σου να υποφέρει, να πεινάει, να χάνει την αξιοπρέπεια του, άλλα εσύ ντροπή μηδέν, να βρίσκεσαι σε ένα κόσμο δικό σου, όπως ήθελαν αυτοί να σε κάνουν να είσαι. Μας έκαναν να χάσουμε τις αξίες μας, διότι οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ. Αξίες που στο παρελθόν, μας έδωσαν σαν έθνος μεγάλες στιγμές. Αυτές πρέπει να ξαναβρούμε. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος της αλλαγής, να ξαναβρούμε την ντροπή μας ως άνθρωποι για τον διπλανό μας, τον σεβασμό μας, την αξιοπρέπεια μας.  Να ενδιαφερθούμε για τον συνάνθρωπο μας, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.

Η κρίση δεν είναι κυρίως οικονομική. Είναι κρίση αξιών, κρίση ηθικής. Αν δεν αποκαταστήσουμε τις αξίες μας πρώτα εμείς ως κοινωνία, κάτι που μας  πήραν αυτοί που μας κυβερνούσαν εδώ χρόνια και δεν μας ένοιαξε καθόλου, δεν υπάρχει σωτηρία. Και αυτό θα έρθει πρώτα από την κοινωνία που έχει χρέος πλέον να το κάνει πράξη, και το οποίο θα το μεταλαμπαδεύσει στους πολιτικούς που θα επιλέξει σωστά, έστω και μια φορά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό που χάθηκε εδώ και πολλά χρονιά. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου