Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τελευταίες «ανάσες» πριν τη μάχη

Τελευταίες «ανάσες» πριν τη μάχη

Τις τελευταίες πολιτικές «ανάσες» πριν από τη μάχη του Σεπτεμβρίου παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που εσωτερικό μέτωπο της κυβέρνησης ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί ότι η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα ίσως να είναι και η πιο δύσκολη μέχρι τώρα.
Ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα (12:00) στο Μαξίμου τον Ιταλό πρωθυπουργό με «ατζέντα» τα ενεργειακά (ΤΑΡ), τη λαθρομετανάστευση, τις συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως τις πολιτικές ανάπτυξης που πρέπει να αναπτύξει η ευρωζώνη για την ανάσχεση της ανεργίας. Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη με ποσοστά άνω του 27%, ενώ και στην Ιταλία, την τρίτη οικονομία της Ευρώπης, για πρώτη φορά, η ανεργία ξεπέρασε το 12% -ποσοστό που μεταφράζεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις επαφές, με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ομπάμα, προκειμένου να ξεκινήσει για τη «στροφή» του Σεπτεμβρίου που ουδείς αυτή τη στιγμή σε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ γνωρίζει αν τελικά θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες ή όχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Σαμαράς την επομένη της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί και τη Νέα Υόρκη, χωρίς, ωστόσο, να έχει ακόμη «κλείσει» το πρόγραμμα και οι επαφές που θα έχει εκεί.
Σήμερα, εισάγεται σε επιτροπή της Βουλής (νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα) το προεδρικό διάταγμα που ορίζει τις fast track αλλαγές στο Δημόσιο με Προεδρικά Διατάγματα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια να διεξάγεται Τετάρτη και Πέμπτη όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η «εικόνα» που θα παρουσιάσουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καθώς τα φαινόμενα της παρατεταμένης γκρίνιας ενισχύονται ενόψει των σκληρών αποφάσεων του Σεπτεμβρίου (κινητικότητα, αποκρατικοποιήσεις, ΔΕΚΟ) προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη άλλων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα τα οποία γνωρίζει ότι είναι αδύνατον, υπό τις παρούσες συνθήκες, να περάσουν από τη Βουλή.
Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τις γερμανικές κάλπες (22 Σεπτεμβρίου) έχουν και πάλι αναζωπυρωθεί, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του «ατυχήματος» εντός της Βουλής στη διάρκεια κάποιας ψηφοφορίας που, υπό τις προειδοποιήσεις του Μαξίμου, θα οδηγήσει αυτομάτως τη χώρα σε εκλογές. Στο Μαξίμου επιχειρούν να στήσουν «οχυρωματικά» γύρω από αυτές τις διαδικασίες της Βουλής, κυρίως, μέσω της τροπολογίας για τα Προεδρικά Διατάγματα, ενώ αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές της Βουλής, αναμένεται όξυνση της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια «συσπείρωσης» των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου