Η σελίδα 49 της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) "άναψε" φωτιές σε διεθνές επίπεδο.
Στη συγκεκριμένη σελίδα περιέχεται ανάλυση – πρόταση εργασίας οικονομολόγων του Ταμείου για τη σκοπιμότητα ή μη επιβολής ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου 10% στους καταθέτες 15 χωρών της ευρωζώνης ως μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους τους και την επιστροφή του στα επίπεδα του 2007, δηλαδή πριν την κρίση.
Η σχετική ανάλυση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο τις τελευταίες ημέρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων όπου φιλοξένησαν και απόψεις οικονομολόγων για το θέμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, διάσιμο οικονομολόγοι του παρελθόντος έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ του μέτρου ως μια εφάπαξ παρέμβαση που είναι προτιμότερο από την στάση πληρωμών μιας χώρας.
Μάλιστα οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι την εισφορά αυτή καλούνται να πληρώσουν όλοι οι κεφαλαιούχοι – καταθέτες και όχι μόνο οι ομολογιούχοι των κρατών και προσθέτουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο παρελθόν μετά τους παγκόσμιους πολέμους στην Γερμανία και την Ιαπωνία.
Ο αντίλογος έχει να κάνει με το πλήγμα που θα επιφέρει μια τέτοια εισφορά στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών σε μια περίοδο που η ευρωζώνη πασχίζει για την ανάκαμψη της.
Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η συμμετοχή καταθετών σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου