Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Οι πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων αγωνιούν για την πολιτική σταθερότητα στην Αθήνα

oi-presbeies-twn-megalwn-dynamewn-agwnioyn-gia-thn-politikh-statherothta-sthn-athhna 


«Πολιτική σταθερότητα». Αυτή είναι η λέξη - «κλειδί» που κυριαρχεί στις συζητήσεις που γίνονται στις βασικές πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων στην Αθήνα, μετά και τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Η αγωνία είναι μεγάλη και κυριαρχεί ο προβληματισμός για το κατά πόσο η δικομματική κυβέρνηση θα αντέξει την κοινωνική πίεση, ειδικά εάν έρθει νέα βοήθεια, νέο μνημόνιο και νέα μέτρα.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν για την προοπτική υλοποίησης και πλήρους εφαρμογής του υφιστάμενου μνημονίου, ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα να βγει αλώβητο από την κοινωνική κάμινο.
Στις περισσότερες αναλύσεις που γίνονται από ανώτατα στελέχη των πρεσβειών,  διατυπώνεται το ερώτημα εάν θα διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή, ενώ οι συζητήσεις επεκτείνονται σε πρόσωπα, ρόλους, φιλοδοξίες και σχέδια για την…«επόμενη μέρα».
Το κυριότερο όμως ζήτημα για όλους είναι να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία ο δικομματικός συνασπισμός. Παράλληλα στο μικροσκόπιο τίθενται όλες οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα, για πολλούς, περίπτωση, ενώ ανησυχία επικρατεί για την διατήρηση των δυνάμεων και την απήχηση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, παρά τις συλλήψεις του ηγετικού της πυρήνα.

Η γερμανική επιρροή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η πρεσβεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αναμφίβολα η Γερμανική, στην οποία μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος και ο πρέσβης Βόλφανγκ Ντόλτ συνομιλεί με βασικούς παίκτες του εγχώριου πολιτικού συστήματος και κυρίως με πρόσωπα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Η γερμανική πλευρά κάνει πλήρη καταγραφή των όσων γίνονται στη χώρα και ο Ντόλτ φροντίζει να έχει επικοινωνία με κρίσιμους παράγοντες και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να έχει σφαιρική εικόνα.
Στις συζητήσεις του δίνει έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, διότι αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη –κατά τους Γερμανούς- για να προχωρήσει η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Το ζήτημα για τους Γερμανούς είναι, εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να αντέξει και φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί για την ικανότητά της να φθάσει έως το τέλος. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις περισσότερες συναντήσεις που έχουν κάνει, θέτουν το ερώτημα: «Θα αντέξει η κυβέρνηση;».
Τους προκαλεί απορίες -αλλά δεν τους φοβίζει- η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προσπαθούν να καταλάβουν, ενώ διερωτώνται ποιο είναι το πραγματικό του σχέδιο. Όσο για τη Χρυσή Αυγή, τη θεωρούν μια ναζιστική οργάνωση που δεν πρέπει να έχει θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αποστασιοποιημένοι οι Αμερικάνοι

Από απόσταση παρακολουθεί τα δρώμενα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ανώτατα στελέχη της οποίας διατηρούν παραδοσιακά στενές σχέσεις με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Στις πολλές συζητήσεις που διεξάγονται, οι Αμερικάνοι προσπαθούν να κατανοήσουν εάν υπάρχει σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ή απλά κινείται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξει μελλοντικά κοινωνική έκρηξη.
Πολλά θα κριθούν για τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ, από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ενώ διατηρούν πολλές ενστάσεις για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, αν και τα δυο πρόσφατα ταξίδια σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, άλλαξαν αρκετά το κλίμα. Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και η αναθεώρηση της γεωστρατηγικής της πολιτικής, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ. «Ο Σαμαράς φαίνεται ότι έβαλε μυαλό» έλεγαν με νόημα διπλωματικές πηγές.

Προβληματισμός των Γάλλων για το σύστημα

Η βασικότερη ανησυχία που εκφράζουν πηγές του ευρύτερου περιβάλλοντος των Γάλλων εστιάζει στις κοινωνικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας. Αν και παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικά βήματα προόδου, με αποτέλεσμα το γενικότερο επίπεδο αισιοδοξίας να είναι ενισχυμένο και οι πολίτες να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά να σχεδιάσουν τη ζωή τους πέραν του επόμενου μήνα, οι επιπτώσεις των περικοπών εισοδημάτων χαρακτηρίζονται βαριές.

Ανησυχούν οι Βρετανοί για την κυβέρνηση

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της βρετανικής πλευράς επισημαίνουν ότι η περίοδος μέχρι τον Δεκέμβριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι πέραν των εκθέσεων της τρόικας, έχει πλέον έρθει η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.  Ωστόσο, η ανησυχία σε αυτούς τους κύκλους είναι έκδηλη για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος.    

Καραδοκούν οι Ρώσοι και οι μπίζνες των Κινέζων

Οι Ρώσοι αναλύουν την εγχώρια πολιτική κατάσταση μέσα από την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα παίγνια των πολιτικών στην Ελλάδα.
Παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις συμμαχίες, ποιοι συνομιλούν με ποιους, καταγράφουν κινήσεις και ειδικά όσους εμφανίζονται με θετική άποψη για τη ρωσική πολιτική, αλλά διατηρούν το στοιχείο που παραπέμπει σε άλλες εποχές: μυστικότητα, παγερό ύφος και συζήτηση για τα απαραίτητα.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι Κινέζοι, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να ενισχυθεί η παρουσία τους στην περιοχή μέσω της προώθησης των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου