Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Aλλο ένα κατόρθωμα του Μπουμπούκου: Αναμονή θανάτου στο Μεταξά για τους καρκινοπαθείς

Αναμονή θανάτου στο Μεταξά για τους καρκινοπαθείς
Από 2 έως 4 μήνες είναι η λίστα αναμονής για εξέταση και έναρξη θεραπείας για τους καρκινοπαθείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η οποία καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις μεθοδεύσεις για συγχώνευση των δύο ογκολογικών κλινικών σε μία, των δύο ακτινοθεραπευτικών κλινικών σε μία και των δύο χειρουργικών κλινικών σε μία.
Η απόφαση της διοίκησης του Ειδικού Αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ για συγχώνευση των κλινικών, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως «εγκληματική», την ώρα που η επίπτωση του καρκίνου στη χώρα αυξάνει και το δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο για χιλιάδες καρκινοπαθείς, και όταν οι λίστες αναμονής των ασθενών μακραίνουν επικίνδυνα.
Πιο συγκεκριμένα, στο ΕΑΝ ΜΕΤΑΞΑ υπάρχουν τεράστιες αναμονές για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και για την έναρξη αντικαρκινικής θεραπείας.

Χαρακτηριστικά, για μια σειρά ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι-ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, αιματολόγοι, οι ανά δίμηνο ανανεούμενες λίστες για εξέταση στα τακτικά ιατρεία πληρούνται αυθημερόν, αποκλείοντας πληθώρα καρκινοπαθών οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο δίμηνο για να προσπαθήσουν ξανά για ραντεβού. Ειδικά για την ακτινοθεραπεία, που απαιτεί αναμονή σε δεύτερη λίστα για σχεδιασμό και έναρξη θεραπείας, ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται.
Σήμερα, 26/11/13, όποιος ασθενής θέλει να κλείσει ραντεβού με ογκολόγο στο ΜΕΤΑΞΑ δεν θα μπορέσει, γιατί οι λίστες είναι πλήρεις για το επόμενο δίμηνο. Το σύστημα για το άλλο δίμηνο θα ανοίξει στις 09/12/13 και αναμένεται να πληρωθεί αυθημερόν. Επίσης, όποιος ασθενής έχει ήδη εξεταστεί από ακτινοθεραπευτή και θέλει να προγραμματίσει την έναρξη της ακτινοθεραπείας του, η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία είναι η 21η Ιανουαρίου 2014, δηλαδή δύο μήνες μετά.
Είναι προφανές ότι η ενίσχυση με προσωπικό είναι απόλυτη ανάγκη για το νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή από τις 156 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ΕΣΥ που προβλέπονται από τον Οργανισμό, υπηρετούν μόνο οι 96.
Οι συγχωνεύσεις, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, δεν αποτελούν λύση του προβλήματος, αντιθέτως επιδεινώνουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η δημιουργία κλινικών που θα νοσηλεύουν 80 και πλέον ασθενείς υποβαθμίζει την περίθαλψή τους και είναι επισφαλής προοπτική γι' αυτούς. Όταν δε κατά τη διάρκεια της εφημερίας οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται υπό την ευθύνη ενός ειδικευμένου σε εφημερία ετοιμότητας ιατρού, τα πράγματα θα είναι επιεικώς τραγικά.



onmed.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου