Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας, οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν ώστε η ψήφιση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Έτσι, αν και αρχικά είχε προγραμματισθεί το νομοσχέδιο να παρουσιαζόταν πρώτα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πριν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο  τελικά αυτό δεν θα γίνει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται μικροδιορθώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, χωρίς να ανατρέπεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Στο τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν θα αίρονται οι αδικίες που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.

Από το «πακέτο» του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένονται να βεβαιωθούν 3,2 δισ. ευρώ (ή 3,1 δισ. ευρώ χωρίς τα αγροτεμάχια) και να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα «τρύπα», σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ύψους 250 εκατ. ευρώ στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο, την ανεβάζουν στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς φοβούνται χαμηλή εισπραξιμότητα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών από τα 2,65 δισ. ευρώ που υπολογίζουν ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, περίπου τα 660 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου