Το συνολικό χρέος στον πλανήτη γη αυτή τη στιγμή είναι περί τα 190 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ναι καλά διαβάσατε. Θέλετε κι άλλα; Η συνολική αξία των παραγώγων παγκοσμίως κινείται μεταξύ 600 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων!!! Ολόκληρο δηλαδή το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κτίστηκε πάνω στο χρέος, για τον απλούστατο λόγο, επειδή το χρήμα παράγεται από το χρέος.
Δεν έχει νόημα να γίνει εδώ λόγος για το χρέος των ΗΠΑ κ.λ.π. Έχει νόημα όμως να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η μόχλευση των τραπεζών. Η μόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 26:1. Υπενθυμίζουμε ότι η μόχλευση της Lehman brothers που χρεοκόπησε ήταν 30:1. Τι σημαίνει αυτό; Χονδρικά σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για κάθε ένα ευρώ που έχουν στα ταμεία τους, έχουν δανειστεί 26 ευρώ. Έχουν δε ταυτόχρονα χορηγήσει και δάνεια, παράγοντας χρήμα με τη μέθοδο των κλασματικών αποθεμάτων, τουλάχιστον εννιά φορές επάνω από το ένα ευρώ. Και τι τα έκαναν τα 26 ευρώ που δανείστηκαν. Τα επένδυσαν. Που; Αγοράζοντας κρατικά ομόλογα!!! Μπίνγκο….
Τι θα γίνει όμως, αν τα κρατικά ομόλογα πέσουν μόνο κατά 4%, που αντιστοιχεί στα διαθέσιμα που έχουν στα ταμεία τους σε σχέση με τα δανεικά τους;; (δηλαδή 26 Χ 4% = 1). Απλά οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Αυτό δηλαδή που ακριβώς συνέβη και με την Lehman brothers!!!! Μία μόνο ευρωπαϊκή τράπεζα να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα, τότε θα υπάρξει ντόμινο με κίνδυνο να καταρρεύσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και όχι μόνο. Μα ήδη, θα διερωτηθεί κάποιος, τα κρατικά ομόλογα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν χάσει πάνω από το 4% της αξίας τους. Γιατί δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες και γιατί δεν κατέρρευσε ολόκληρο το σύστημα;
Γιατί ήρθε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Mario Draghi και δήλωσε «υπεύθυνα» ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει απεριόριστα όσα ομόλογα χρειαστεί, των κρατών εκείνων που είναι εκτός μνημονίων, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τις αξίες τους. Όσα κράτη αντίθετα, είναι εντός μνημονίων, θεωρούνται ότι βρίσκονται στην καραντίνα της τρόϊκας, από την οποία δεν μπορεί να βγει έξω η χρηματοπιστωτική μόλυνση. Αν παραστεί ανάγκη, οι τράπεζες των κρατών αυτών θα αντιμετωπιστούν όπως οι Κυπριακές τράπεζες. Ο κ. Draghi φυσικά δεν αγόρασε τίποτα, αλλά οι αγορές ομολόγων ησύχασαν κάπως και προς το παρόν.
Τι θα γίνει όμως αν η Ελλάδα αποφασίσει ξαφνικά να αφήσει τη χρηματοπιστωτική μόλυνση να διαφύγει από την καραντίνα που μας έχουν υποβάλει; Θα επέλθει με βεβαιότητα πλήρης κατάρρευση των πάντων. Γιατί; Γιατί, πέρα από την χρηματοπιστωτική μόλυνση, θα αποδειχθεί ότι τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η τρόϊκα γενικότερα, είναι πλέον πλήρως ανίκανες να ελέγξουν την κρίση, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει να σκάσει η χρηματοπιστωτική φούσκα. Επομένως, με απόλυτη βεβαιότητα η φούσκα θα σκάσει. Για το λόγο αυτό ελληνικό πολιτικό σύστημα και τρόϊκα, πιθανότατα παίζουν θέατρο (δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης) για τα μάτια του απληροφόρητου ελληνικού λαού, τρομοκρατώντας το λαό, ώστε να μένει καθηλωμένος στον καναπέ του και να μην προκαλέσει κάποιο ευρωπαϊκό «ατύχημα».
Έχει όμως νόημα όλη αυτή η εξαθλίωση και το ξεπούλημα της χώρας και των περιουσιών μας καθώς και ο εξευτελισμός μας και από πάνω; Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για το λαό. Απλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πέρα από τα συμφέροντα της ντόπιας οικονομικής ελίτ που προστατεύει, μαζί με τα δικά του πολιτικά συμφέροντα, είναι απόλυτα φοβισμένο. Δεν έχει τα πολιτικά «κότσια» να προχωρήσει πρώτη η Ελλάδα στο σκάσιμο της φούσκας. Φοβάται τις «άγνωστες» συνέπειες. Προτιμά να εξαθλιώνει το λαό και να κερδίζει χρόνο παραμονής του στην εξουσία.
Είναι βέβαιο, πως αν υπήρχε ελληνική κυβέρνηση με «κόκκινες γραμμές» προστασίας του ελληνικού λαού, η τρόϊκα θα έκανε αμέσως στη στιγμή πίσω. Αυτή την κυβέρνηση έχει ανάγκη ο τόπος.
Με στοιχεία από: tovima.gr
Πέτρος Χασάπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου