Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Δώρο άδωρο η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα


 Menelaos Myrillas / SOOC
Για να παραμείνουν στο ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, οι οφειλέτες πρέπει να πληρώνουν στο ακέραιο και εγκαίρως τους νέους φόρους. Συνεπώς, πολλοί λίγη θα καταφέρουν να παραμείνουν για καιρό στη ρύθμιση
Κριτική δέχεται η πρόβλεψη της νέας ρύθμισης για τις 100 δόσεις για το γεγονός ότι απαιτεί από όσους ενταχθούν σε αυτήν να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο εξής. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, από εκεί και μετά θα πρέπει να εξοφλούν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, ο φόρος εισοδήματος του 2015 και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. 

Προκειμένου να διατηρήσουν ωστόσο την φορολογική τους ενημερότητα οι φορολογούμενοι που θα βρίσκονται σε δυσκολία εξόφλησης μελλοντικών υποχρεώσεων θα μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις νέες οφειλές. 

Βεβαιωμένο πάντως θεωρείται ότι αρκετοί φορολογούμενοι που θα μπουν στη νέα ρύθμιση θα την χάσουν στο μέλλον, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και στις μελλοντικές φορολογικές του υποχρεώσεις.

Χαρδούβελης: Επιβραβεύουμε τους συνεπείς φορολογούμενους


Με την τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο «δεν δημιουργούμε δύο ταχύτητες φορολογουμένων, ενώ επιβραβεύουμε τους φορολογούμενους που έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Είπε ακόμη ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης όσον αφορά τους μεγάλους οφειλέτες και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω και ελπίζω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής θα τοποθετηθούν θετικά στις διατάξεις που είναι προς όφελος των συμπολιτών μας και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».

Όπως προκύπτει από το σχέδιο της τροπολογίας για τις ληξιπρόθεσμες, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων (σ.σ οι δόσεις φτάνουν στις 100 για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και στις 72 για όσους χρωστούν από 15.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ) ενώ ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν θα εξασφαλίζουν και «έκπτωση» επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Η ρύθμιση είναι αρκετά ευέλικτη. Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να συμπεριλάβουν όλες τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Οκτωβρίου ενώ μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα να απενταχθεί κάποιος από την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων (τη λεγόμενη ρύθμιση της νέας αρχής) και να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που φτάνει έως και τις 100 δόσεις.

Πάντως ήδη από την Πέμπτη, οπότε και κατατέθηκε η ρύθμιση, η αντιπολίτευση διατύπωσε έντονες επικρίσεις.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν επαρκεί ούτε για την επίλυση του προβλήματος ούτε για την ανακούφιση των πολιτών.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως:

Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό.

Δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί έτσι δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης.

Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι με την ίδια τροπολογία επιβάλλεται «και νέο μέτρο – η συνέχιση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια», ενώ άσκησε κριτική για καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης η οποία, όπως υποστήριξε, έγινε έπειτα από την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του πρόταση νόμου.

Σημείωσε μάλιστα πως η πρόταση του κόμματός του συνιστά την απάντηση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι ότι «βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου».

Αναποτελεσματική χαρακτήρισε τη ρύθμιση και η γραμματέας της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά.

Όπως ανέφερε, μένει εκτός «σχεδόν το σύνολο των οφειλετών αφού μπαίνει πλαφόν στα 15.000 ευρώ και με την προϋπόθεση να είναι φορολογικά ενήμεροι».

Η βουλευτής υπενθύμισε πρόταση των ΑΝΕΛ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις ανεξαρτήτως ποσού, ώστε «να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους όλοι».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η ΔΗΜΑΡ έκρινε πως η ρύθμιση, παρά τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και τα χαμηλότερα επιτόκια, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, ούτε θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η υπερχρέωση νοικοκυριών και επαγγελματιών δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη χρονική μετακύλιση των υποχρεώσεών τους. Αυτό που απαιτείται, σημειώνει, είναι ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα συνυπολογίζει τις συνέπειες της κρίσης και θα δίνει λύσεις στην πληγή της φοροδιαφυγής.

Και το ΚΚΕ υποστήριξε πως στόχος είναι να εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.

«Για τους εργαζόμενους, ανέργους, τους αυτοαπασχολουμένους το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, όλα τα χαράτσια, που είναι αντιλαϊκά και άδικα και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που αυτά τα χαράτσια έχουν πλέον μονιμοποιηθεί και θα ξεζουμίζουν το λαό και για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου